Motion till riksdagen
2021/22:1150
av Andreas Carlson m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:217 Skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa obligatorisk häktning vid grov kvinnofridskränkning och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utvidgat kontaktförbud ska användas oftare och kontaktförbudszonen ska kunna utökas till ett stort område – en kommun eller flera kommuner i särskilda fall, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att straffen vid överträdelse av kontaktförbud ska skärpas och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fotboja alltid bör övervägas vid kontaktförbud även vid ordinärt kontaktförbud och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att hotade kvinnor ska erbjudas trygghetspaket med larm, pepparsprej och kurser i självförsvar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våld mot kvinnor är det yttersta beviset på ett ojämställt samhälle. Våld mot kvinnor drabbar inte bara kvinnor direkt utan även indirekt genom att rädsla begränsar friheten. Våldet mot kvinnor i Sverige har ökat. Det gäller såväl antalet anmälda våldtäkter, våld i nära relationer och hedersrelaterad brottslighet. Samtidigt är uppklarningsprocenten låg och mörkertalet stort. Det behövs en kraftsamling för att stoppa våldet mot kvinnor. Det räcker dock inte bara med ord utan det behövs handling. Vi måste våga vända på alla stenar, vilket innebär att en rad nya åtgärder för att förebygga och skydda kvinnor mot detta våld måste vidtas.

Kristdemokraterna välkomnar regeringens proposition om skärpta straff för våld och andra kränkningar i nära relationer. Samtidigt kan vi konstatera att flera av de förslag som regeringen presenterar borde ha införts för flera år sedan. Kristdemokraterna ser dessutom att propositionen som syftar till att motverka våld i nära relationer behöver kompletteras med fler förslag.

Kristdemokraterna anser att gränsen för obligatorisk häktning bör sänkas till ett straffvärde på ett års fängelse. Denna förändring skulle, tillsammans med den straff­skärpning som föreslås, innebära att personer som är misstänkta på sannolika skäl för grov kvinnofridskränkning i regel skulle häktas. En förändring med obligatorisk häktning för personer misstänkta för grov kvinnofridskränkning innebär ett starkare skydd för brottsoffret genom att en våldsam man frihetsberövas och därigenom hålls borta från hemmet i direkt anslutning till brottet. Att våldsutövare snabbt kan frihets­berövas gör att utsatta kvinnorna skyddas.

I dag kan en man som har misshandlat eller trakasserat en kvinna förbjudas att vistas i det gemensamma hemmet eller i ett område genom utvidgat kontaktförbud. Dessa kontaktförbud behöver användas i fler fall än hittills. Vi anser att det ska finnas möjlig­het till kontaktförbud som utökas till större zoner, som en hel kommun eller

flera kommuner i särskilda fall. Det duger heller inte att överträdelse av kontakt­förbud knappt ger böter som påföljd. Straffen vid överträdelse av kontaktförbud ska skärpas. Fysiska överträdelser ska alltid innebära fängelse, och annan överträdelse ska leda till fängelse i större utsträckning än i dag. Enligt Åklagarmyndighetens statistik från 2019 används elektronisk fotboja vid kontaktförbud i mycket liten utsträckning. Dessutom används det aldrig vid s.k. ordinärt kontaktförbud som är den vanligaste typen. Detta är anmärkningsvärt. Elektronisk fotboja ökar möjligheterna att säkerställa att kontaktförbudet följs. På så sätt kan den hotade kvinnans trygghet och livskvalitet höjas. Därför behöver fotboja användas direkt i många fler fall då kontaktförbud utfärdas och det ska även alltid övervägas vid ordinära kontaktförbud.

Det skyddspaket som hotade kvinnor kan få i dag räcker inte. För att säkerställa hotade kvinnors trygghet och säkerhet ska de kunna erbjudas ett trygghetspaket bestå­ende av larm, rätt att bära och använda pepparsprej samt erbjudande om träning i själv­försvar. För att kunna använda pepparsprej ska utbildning i hantering genomgås. Själv­försvar handlar i grunden om mycket mer än att lära sig metoder för att handgripligt skydda sig mot anfall. Det första ledet innebär att ge självförtroende och stärka skyddet av den egna integriteten.

 

 

Andreas Carlson (KD)

 

Ingemar Kihlström (KD)

Lars Adaktusson (KD)

Gudrun Brunegård (KD)

Mikael Oscarsson (KD)

Tuve Skånberg (KD)