Motion till riksdagen
2021/22:1066
av Acko Ankarberg Johansson m.fl. (KD)

med anledning av prop. 2020/21:221 Statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en skyndsam översyn av ersättningsbelopp för barn och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen föreslår en ny lag om statlig ersättning för personskada orsakad av vaccin mot sjukdomen covid-19. Syftet med lagen är att tillförsäkra den som drabbas av skada en ersättning som är likvärdig med annan ersättning för godkända skador som orsakas av läkemedel.

Kristdemokraterna anser att propositionen är nödvändig för att säkerställa ett rimligt skydd till befolkningen. Det krävs en lag som kompletterar den befintliga läkemedels­försäkringen.

Vi vill dock stärka det ekonomiska skyddet för barn vid en eventuell personskada till följd av vaccin mot sjukdomen covid-19. Frågan behöver också prövas i generell mening. Konsekvenserna vid en eventuell personskada för ett barn kan komma att kräva livslångt skydd. Därför bör det övervägas att införa särskilda regler avseende det ekono­miska skyddet för barn vid en eventuell personskada. Regeringen skriver i proposi­tionen att den avser att återkomma till frågan och göra en översyn av ersättningen till barn för skador som kan uppstå av sådana vacciner. Kristdemokraterna anser att detta måste göras skyndsamt och översynen bör därför starta under första kvartalet 2022.

 

 

Acko Ankarberg Johansson (KD)

 

Pia Steensland (KD)

Roland Utbult (KD)

Christian Carlsson (KD)