|
Utbetalning av ersättning för personlig assistans endast vid tillstånd
Sammanfattning
Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ändringar i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och socialförsäkringsbalken. Ändringarna ska ge Försäkringskassan och kommunerna lagstöd för att neka en assistansberättigad utbetalning av ersättning för personlig assistans som utförts inom en yrkesmässig verksamhet utan tillstånd enligt 23 § lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I anslutning till detta föreslås ändringar som medför skyldighet för Försäkringskassan och kommunerna att informera Inspektionen för vård och omsorg när en enskild kan antas bedriva verksamhet för personlig assistans utan tillstånd. Regeringen föreslår även ett förtydligande av Inspektionen för vård och omsorgs möjligheter att begära in information i tillsynsärenden. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 november 2021.
Utskottet föreslår att riksdagen avslår motionsyrkandet.
I betänkandet finns en reservation (V, KD, L).
Behandlade förslag
Proposition 2020/21:205 Utbetalning av ersättning för personlig assistans endast vid tillstånd.
Ett yrkande i en följdmotion.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ersättning, punkt 2 (V, KD, L)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. |
Regeringens lagförslag |
Riksdagen antar regeringens förslag till
1. lag om ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade,
2. lag om ändring i socialförsäkringsbalken.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:205 punkterna 1 och 2.
2. |
Ersättning |
Riksdagen avslår motion
2020/21:4096 av Maj Karlsson m.fl. (V).
Reservation (V, KD, L)
Stockholm den 20 september 2021
På socialutskottets vägnar
Acko Ankarberg Johansson
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Acko Ankarberg Johansson (KD), Kristina Nilsson (S), Camilla Waltersson Grönvall (M), Ann-Christin Ahlberg (S), Johan Hultberg (M), Per Ramhorn (SD), Mikael Dahlqvist (S), Sofia Nilsson (C), Ulrika Heindorff (M), Carina Ståhl Herrstedt (SD), Yasmine Bladelius (S), Dag Larsson (S), Lina Nordquist (L), Christina Tapper Östberg (SD), Nicklas Attefjord (MP), Pia Steensland (KD) och Maj Karlsson (V).
I betänkandet behandlar utskottet proposition 2020/21:205 Utbetalning av ersättning för personlig assistans endast vid tillstånd och ett yrkande i en följdmotion. Regeringens förslag till riksdagsbeslut och förslaget i motionen finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.
I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.
Betänkandet är disponerat så att utskottet inleder med att behandla regeringens lagförslag. Därefter behandlas en motion som innehåller förslag på tillkännagivande till regeringen.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och lag om ändring i socialförsäkringsbalken. Ändringarna ska ge Försäkringskassan och kommunerna lagstöd för att neka en assistansberättigad utbetalning av ersättning för personlig assistans som utförts inom en yrkesmässig verksamhet utan tillstånd enligt 23 § lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.
Propositionen
Enligt regeringens förslag ska ersättning som huvudregel inte lämnas för personlig assistans som har utförts i en yrkesmässig enskild verksamhet utan tillstånd enligt lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, förkortad LSS. Detta ska gälla både kommunalt ekonomiskt stöd till skäliga kostnader för personlig assistans och statlig assistansersättning. Om verksamheten har haft tillstånd under avtalstiden ska ersättning lämnas för assistans som har utförts senast två veckor efter den dag då den assistansberättigade underrättades om att tillståndet har upphört att gälla. Om det finns särskilda skäl ska ersättning för assistans få lämnas även i andra fall där verksamheten saknar tillstånd.
Regeringen föreslår också att den som bedriver verksamhet som står under tillsyn enligt LSS ska vara skyldig att på begäran från Inspektionen för vård och omsorg lämna upplysningar som inspektionen behöver för att lämna underrättelser om beslut i ett tillsynsärende.
Vidare framgår att kommunerna ska ha i uppgift att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg om det finns anledning att anta att en enskild bedriver yrkesmässig verksamhet med personlig assistans utan tillstånd enligt LSS. Även Försäkringskassan ska anmäla till inspektionen om det finns anledning att anta att en enskild bedriver sådan verksamhet utan tillstånd.
Ändringarna i LSS och socialförsäkringsbalken ska träda i kraft den 1 november 2021. Äldre bestämmelser ska fortfarande gälla för personlig assistans som har utförts före ikraftträdandet.
Utskottets ställningstagande
Det har inte väckts någon motion som går emot att riksdagen nu antar regeringens lagförslag. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen avslår ett motionsyrkande om ersättning.
Jämför reservationen (V, KD, L).
Propositionen
Om verksamheten har haft tillstånd under avtalstiden ska, som tidigare framgått, enligt regeringens förslag ersättning lämnas för assistans som har utförts senast två veckor efter den dag då den assistansberättigade underrättades om att tillståndet har upphört att gälla. Om det finns särskilda skäl ska ersättning för assistans få lämnas även i andra fall där verksamheten saknar tillstånd.
Regeringen bedömer att en tidsfrist om två veckor bör vara tillräcklig för de allra flesta för att genomföra ett byte av anordnare utan att drabbas av allvarliga negativa konsekvenser. Kommunens basansvar innebär en skyldighet att ha en beredskap för att tillhandahålla personlig assistans, och två veckor bör vara tillräckligt för att en kommun ska kunna ombesörja att sådant personligt utformat stöd som utgör grunden för personlig assistans kan tillhandahållas. I de undantagsfall där två veckor inte är tillräckligt bör det vara möjligt att pröva om det finns särskilda skäl för en förlängd frist.
Motionen
I kommittémotion 2020/21:4096 av Maj Karlsson m.fl. (V) föreslås ett tillkännagivande om att ersättning bör betalas ut under en period på minst tre veckor efter att användaren har meddelats. Motionärerna anser att det är viktigt att grunden i lagstiftningen, dvs. rätten för den enskilde att själv få välja sin personal, behålls utan inskränkning. Att bara få ett par veckor på sig att hitta en ny utförare är enligt motionärerna väldigt kort tid.
Utskottets ställningstagande
Utskottet konstaterar inledningsvis att om verksamheten har haft tillstånd under avtalstiden ska enligt regeringens förslag ersättning lämnas för assistans som har utförts senast två veckor efter den dag då den assistansberättigade underrättades om att tillståndet har upphört att gälla. Om det finns särskilda skäl ska ersättning för assistans få lämnas även i andra fall där verksamheten saknar tillstånd. Utskottet instämmer i regeringens bedömning att en tidsfrist om två veckor bör vara tillräcklig för de allra flesta för att genomföra ett byte av anordnare utan att drabbas av allvarliga negativa konsekvenser. Mot denna bakgrund finns det enligt utskottet ingen anledning att föreslå någon åtgärd från riksdagen när det gäller frågan om ersättning. Motionsyrkandet bör därför avslås.
av Acko Ankarberg Johansson (KD), Lina Nordquist (L), Pia Steensland (KD) och Maj Karlsson (V).
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen motion
2020/21:4096 av Maj Karlsson m.fl. (V).
Ställningstagande
Vi anser att ersättning bör betalas ut under en period på minst tre veckor efter att användaren har meddelats. Det är viktigt att grunden i lagstiftningen, dvs. rätten för den enskilde att själv få välja sin personal, behålls utan inskränkning. Att bara få ett par veckor på sig att hitta en ny utförare är enligt vår mening väldigt kort tid. Regeringen bör vidta åtgärder i enlighet med detta.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i socialförsäkringsbalken.
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ersättning bör betalas ut under en period på minst tre veckor efter att användaren har meddelats, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
Bilaga 2