Näringsutskottets betänkande

2021/22:NU7

 

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållningspolitiken

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag. EU:s samman­håll­ningspolitik regleras genom ett antal förordningar som gäller för sjuårs­perioder. I juni 2021 beslutade EU om nya förordningar för program­perioden 2021–2027. EU-förordningarna kompletteras bl.a. av fyra svenska lagar i vilka det behöver göras vissa följdändringar som en kon­se­kvens av att EU-lag­stift­ningen har förändrats. I propositionen föreslår reger­ingen därför änd­ring­ar i tre av dessa lagar samt att en av lagarna upphävs.

Lagändringarna träder i kraft den 1 mars 2022.

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:48 Kompletterande be­stäm­melser till EU:s förord­ning­ar inom sammanhållningspolitiken.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållningspolitiken

Propositionen

Utskottets ställningstagande

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållningspolitiken

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1994:1708) om EU:s förordningar om struk­tur­stöd och om stöd till utveckling av landsbygden,

2. lag om upphävande av lagen (1996:506) om överlåtelse av en förvalt­ningsuppgift till en övervakningskommitté m.m.,

3. lag om ändring i lagen (2009:704) om europeiska grupperingar för terri­toriellt samarbete,

4. lag om ändring i lagen (2015:266) om lokala aktionsgrupper.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:48 punkterna 1–4.

 

Stockholm den 13 januari 2022

På näringsutskottets vägnar

Jennie Nilsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Jennie Nilsson (S), Mattias Jonsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Helena Lindahl (C), Lotta Olsson (M), Alexander Christiansson (SD), Mathias Tegnér (S), Camilla Brodin (KD), Åsa Eriksson (S), Arman Teimouri (L), Eric Palmqvist (SD), Peter Helander (C), Anders Frimert (S), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Lorena Delgado Varas (V) och Amanda Palmstierna (MP).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2021/22:48 Kom­pletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållnings­politi­ken. Inga motioner har väckts med anledning av propositionen. I bilaga 1 finns en förteckning över de behandlade förslagen och i bilaga 2 finns regeringens lagförslag.

Utskottets överväganden

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållningspolitiken

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar lagförslagen.

 

Propositionen

Övergripande om regeringens förslag

EU:s sammanhållningspolitik har som mål att bidra till ekonomisk, social och territoriell sammanhållning inom unionen. Den ska bi­dra till att minska re­gionala skillnader, främja social inkludering och med­verka till tillväxt och ut­veck­ling. Med hjälp av t.ex. Europeiska regionala utvecklingsfonden, Euro­peiska socialfonden och Sammanhållningsfonden stöder EU samman­håll­ningspolitikens målsätt­ningar.

Sammanhållningspolitiken regleras genom ett antal förordningar som gäl­ler för sjuårsperioder. Den 24 juni 2021 beslutade EU om nya förordningar för programperioden 2021–2027. Beslutet innefattar fem nya förordningar, dels en förordning om gemensamma bestämmelser om delad förvaltning för sju EU-fonder, dels fyra sektorsspecifika regelverk. De aktuella förordningarna be­skrivs närmare i propositionen.

EU-förordningarna om sammanhållningspolitiken kompletteras bl.a. av fy­ra svenska lagar i vilka det behöver göras vissa följdändringar som en konse­kvens av att EU-lagstiftningen har förändrats. I propositionen föreslår reger­ingen därför ändringar i

       lagen (1994:1708) om EU:s förordningar om strukturstöd och om stöd till utveckling av landsbygden

       lagen (2009:704) om europeiska grupperingar för territoriellt samarbete

       lagen (2015:266) om lokala aktionsgrupper.

Därtill föreslår regeringen att lagen (1996:506) om överlåtelse av en förvalt­nings­uppgift till en övervakningskommitté m.m. ska upphävas.

Lagrådet har lämnat ett yttrande över lagförslagen och hade inga in­vänd­ningar.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2022.

 

Lagändringarna

Regeringen föreslår att hänvisningen i lagen till EU:s förordningar om struk­turstöd och om stöd till utveckling av landsbygden ska ersättas med en upplys­ning om att lagen kompletterar sådana EU-förordningar som innehåller be­stäm­melser om stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden, Euro­peis­ka socialfonden, Europeiska socialfonden plus, Fonden för en rättvis omställ­ning och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Lagen ska även innehålla en upplysning om att regeringen i Svensk författningssamling ska till­kännage vilka grundförordningar som avses. Uttrycket EU:s förordningar om strukturstöd och stöd till utveckling av lands­bygden ska ersättas med de EU-förordningar som lagen kompletterar. Det ska även förtyd­ligas att be­myn­digandet för regeringen eller den myndighet som reger­ingen bestäm­mer att meddela föreskrifter om skyldighet att betala ränta avser ränta på stöd­be­lopp som har lämnats ur de fonder som anges i lagen.

Vidare föreslår regeringen att lagen om överlåtelse av en förvaltningsupp­gift till en övervakningskommitté m.m. ska upphävas. Skälet till detta är att de program som omnämns i lagen har avslutats och att de organ och kommittéer som regleras i lagen inte längre fullgör några uppgifter inom ramen för de av­slutade programmen. Regeringen anser mot den bak­grunden att det saknas skäl att reglera frågan om överlåtelse av förvalt­nings­uppgift till de uppräknade kom­mittéerna och organen.

I lagen om europeiska grupperingar för territoriellt samarbete föreslår re­ger­ingen att hänvisningen till EG:s strukturfonder ska ersättas med en hän­visning till Europeiska regionala utvecklingsfonden, Europeiska social­fonden och Europeiska socialfonden plus. Regeringen motiverar detta med att tillämp­ningen av lagen underlättas om det tydligt framgår vilka fonder som av­ses i lagen.

Hänvisningar till EU-rättsakter kan antingen göras statiska eller dynamiska. En statisk hän­visning innebär att lagen inte kan tillämpas på senare ändringar i EU-för­ordningen. EU-förordningen, och eventuella ändringar i denna, är emel­ler­tid direkt tillämpliga i svensk rätt. För att säkerställa att ändringar i för­ord­ningen får omedelbart genomslag föreslår regeringen att hänvisningen i lagen om lokala aktionsgrupper till arti­kel 34.3 i EU:s förordning om gemen­samma bestäm­melser för programperioden 2014–2020 ska vara dyna­misk. Det innebär att hänvisningen avser den vid varje tidpunkt gällande lydelsen av EU-förordningen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har inga invändningar mot regeringens förslag. Därmed tillstyrks pro­positionen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:48 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordningar inom sammanhållningspolitiken:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:1708) om EU:s förordningar om strukturstöd och om stöd till utveckling av landsbygden.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om upphävande av lagen (1996:506) om överlåtelse av en förvaltningsuppgift till en övervak­ningskommitté m.m.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2009:704) om europeiska grupperingar för territoriellt samarbete.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2015:266) om lokala aktionsgrupper.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag