Näringsutskottets betänkande
|
Ursprungsgarantier – genomförande av det omarbetade förnybartdirektivet
Sammanfattning
Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag och avstyrker en motion. Regeringens lagförslag innebär att den som producerar gas, kyla och värme ska kunna få ursprungsgarantier utfärdade på samma sätt som i dag gäller för producenter av el.
I betänkandet finns en reservation (M, SD, KD, L) där det förordas ett tillkännagivande om att det i lagstiftningen bör ställas krav på en koppling mellan ursprungsgarantierna och den fysiska energileveransen.
Behandlade förslag
Proposition 2021/22:147 Ursprungsgarantier – genomförande av det omarbetade förnybartdirektivet.
Ett yrkande i en följdmotion.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ursprungsgarantier – genomförande av det omarbetade förnybartdirektivet
Överföring av ursprungsgarantier, punkt 2 (M, SD, KD, L)
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Bilaga 2
Regeringens lagförslag
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ursprungsgarantier – genomförande av det omarbetade förnybartdirektivet
1. |
Regeringens lagförslag |
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:601) om ursprungsgarantier för el.
Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:147.
2. |
Överföring av ursprungsgarantier |
Riksdagen avslår motion
2021/22:4466 av Arman Teimouri m.fl. (L).
Reservation (M, SD, KD, L)
Stockholm den 12 maj 2022
På näringsutskottets vägnar
Carl-Oskar Bohlin
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carl-Oskar Bohlin (M), Jennie Nilsson (S), Mattias Jonsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Helena Lindahl (C), Birger Lahti (V), Alexander Christiansson (SD), Camilla Brodin (KD), Åsa Eriksson (S), Arman Teimouri (L), Anders Frimert (S), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Josef Fransson (SD), Rickard Nordin (C) och Lorentz Tovatt (MP).
I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2021/22:147 Ursprungsgarantier – genomförande av det omarbetade förnybartdirektivet och en motion som väckts med anledning av propositionen. I bilaga 1 finns en förteckning över behandlade förslag och i bilaga 2 finns regeringens lagförslag.
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen antar regeringens lagförslag och avstyrker en motion. Regeringens lagförslag innebär att den som producerar gas, kyla och värme ska kunna få ursprungsgarantier utfärdade på samma sätt som i dag gäller för producenter av el.
Jämför reservationen (M, SD, KD, L).
I propositionen föreslås att den som producerar gas, kyla och värme ska kunna få ursprungsgarantier utfärdade på samma sätt som i dag gäller för producenter av el. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska med stöd av ett bemyndigande i lagen få meddela föreskrifter om bl.a. utfärdande, överföring och annullering av ursprungsgarantier.
Vidare föreslås att ursprungsgarantier från ett tredjeland ska erkännas under vissa förutsättningar och att tillsynsmyndigheten ska kunna besluta förelägganden som får förenas med vite om inte bestämmelserna i lagen och anslutande föreskrifter följs. Förelägganden som har förenats med vite ska kunna överklagas. De föreslagna lagändringarna är i huvudsak föranledda av artikel 19 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor.
Regeringen beslutade i februari 2022 att begära Lagrådets yttrande över ett lagförslag, som förutom vissa språkliga och redaktionella ändringar överensstämmer med det som lämnats till riksdagen. Lagrådet hade inga synpunkter på förslaget.
Lagändringarna föreslås i huvudsak träda i kraft den dag som regeringen bestämmer.
I kommittémotion 2021/22:4466 av Arman Teimouri m.fl. (L) föreslås att riksdagen beslutar att 12 § lagen (2010:601) om ursprungsgarantier för el ges en ny lydelse. Motionärerna föreslår att den nämnda paragrafen utökas med följande skrivning:
En överföring får endast registreras om det har funnits en teoretisk möjlighet att fysiskt föra över den energi ursprungsgarantin avser till den nya innehavaren eller innehavarens slutkund.
Motionärerna anför i motionen att lagändringen föreslås mot bakgrund av att det bör ställas krav på en koppling mellan ursprungsgarantierna och den fysiska energileveransen.
I artikel 19 i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2018/2001 av den 11 december 2018 om främjande av användningen av energi från förnybara energikällor (det omarbetade förnybartdirektivet) finns regler om ursprungsgarantier för energi från förnybara energikällor. I artikeln ställs krav på att medlemsstaterna ska säkerställa att ursprungsgarantier kan utfärdas inte enbart för el, utan även för energibärarna gas, kyla och värme. Artikel 19 innehåller även ändringar i förhållande till det tidigare direktivet i punkterna 2–4, 6–8, 11 och 13. Det omarbetade förnybartdirektivet skulle ha varit genomfört i svensk rätt senast den 30 juni 2021. Regeringen gav i maj 2019 Statens energimyndighet (Energimyndigheten) i uppdrag att utreda bl.a. om direktivets utökade krav på att utfärda ursprungsgarantier ska tas om hand inom det befintliga systemet för utfärdande av ursprungsgarantier för el eller om det finns skäl att ta fram särskilda system för vissa energibärare. Myndigheten fick även i uppdrag att utreda om ändringarna i artikel 19.2 och 19.3 innebär ändrade krav, vilka kraven är och om de kräver ytterligare utredning. Uppdraget redovisades i september 2019 genom rapporten Utredning av vissa genomförandefrågor i det omarbetade förnybartdirektivet (I2019/02420). En promemoria har därefter tagits fram inom Infrastrukturdepartementet med förslag på ändringar i lagen om ursprungsgarantier för el som syftar till att genomföra artikel 19 i det omarbetade förnybartdirektivet. I promemorian föreslås även en inriktning på vissa ändringar på förordningsnivå. Förslagen i promemorian har delvis tagits fram med utgångspunkt i Energimyndighetens rapport.
Enligt artikel 19.6 ska medlemsstaterna säkerställa att de krav som införs för ursprungsgarantier är förenliga med standarden CEN – EN 16325 (standarden för ursprungsgarantier). Det är en europeisk standard som fastställer tekniska krav och bidrar till att underlätta standardiseringsprocessen för ursprungsgarantier. Standarden utfärdades för första gången 2013 och innehåller krav för ursprungsgarantier för el. Den har hittills varit frivillig för medlemsstaterna i EU att följa, men genom omarbetningen av förnybartdirektivet blir standardens innehåll tvingande. Det pågår en revidering av standarden inom den europeiska standardiseringsorganisationen the European Committee for Standardization (CEN). Energimyndigheten deltar i standardiseringsarbetet. Den reviderade standarden kommer att utökas till att, utöver utökade krav på ursprungsgarantier för el, omfatta krav på gas, kyla och värme. Standarden kommer bl.a. att innehålla definitioner av viktiga begrepp och regler för mätning, registrering, utfärdande, överföring och annullering av ursprungsgarantier. I propositionen uppges att arbete med att ta fram den nya standarden pågår och att det är osäkert när den kommer att vara klar.
Inledning
Utskottets ställningstagande redovisas under följande rubriker:
– Regeringens lagförslag
– Överföring av ursprungsgarantier.
Regeringens lagförslag
Utskottet har inget att invända mot det lagförslag som presenteras i propositionen, som därmed tillstyrks.
Överföring av ursprungsgarantier
Ett enhälligt utskott har i det föregående ställt sig bakom det lagförslag som regeringen presenterar i propositionen och som är avsett att genomföra det omarbetade s.k. förnybartdirektivet i svensk rätt. Utskottet kan utöver detta konstatera att det av propositionen framgår att det för närvarande pågår arbete på EU-nivå med att omarbeta den standard som hittills gällt för ursprungsgarantier för el så att den även omfattar krav på gas, kyla och värme. I propositionen anförs att standarden bl.a. kommer att innefatta definitioner av viktiga begrepp och regler för mätning, registrering, utfärdande, överföring och annullering av ursprungsgarantier. Regler på detta område kommer enligt propositionen att framöver finnas i en förordning. I motion 2021/22:4466 (L) framförs dock att det i lag bör anges vilka förutsättningar som ska gälla för överföring och registrering av ursprungsgarantier. Utskottet har ingen avsikt att ställa sig bakom ett sådant förslag och vill i stället understryka vikten av att det pågående arbetet med en harmoniserad standard på EU-nivå inte föregrips av några uttalanden från riksdagen.
Motionen avstyrks därmed.
av Carl-Oskar Bohlin (M), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Alexander Christiansson (SD), Camilla Brodin (KD), Arman Teimouri (L), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) och Josef Fransson (SD).
Förslag till riksdagsbeslut
Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.
Därmed bifaller riksdagen delvis motion
2021/22:4466 av Arman Teimouri m.fl. (L).
Ställningstagande
I den proposition som vi i det föregående ställt oss bakom föreslås nya regler som innebär att den som producerar gas, kyla och värme ska kunna få ursprungsgarantier utfärdade på samma sätt som i dag gäller för producenter av el. När det gäller systemet med ursprungsgarantier vill vi inledningsvis framhålla att det är grundläggande att ursprungsgarantin alltid – åtminstone i teorin – kan kopplas till den fysiska energileveransen. Vi menar att denna aspekt inte beaktas på ett tillfredsställande sätt i regeringens proposition som är avsedd att genomföra det omarbetade s.k. förnybartdirektivet i svensk rätt. Av propositionen framgår inte heller om den kommande förordningen om bl.a. registrering, utfärdande och överföring av ursprungsgarantier kommer att ta hänsyn till denna aspekt. Om det i de regler som är avsedda att genomföra det omarbetade förnybartdirektivet inte ställs något krav på att en ursprungsgaranti ska ha en koppling till den fysiska energileveransen menar vi att syftet med själva direktivet, dvs. att främja ren energi, kommer att motverkas.
Vi anser därför att regeringen bör återkomma till riksdagen med ett lagförslag där det föreskrivs att en överföring av ursprungsgarantier endast får registreras om det har funnits en teoretisk möjlighet att fysiskt föra över den energi som ursprungsgarantin avser till den nya innehavaren eller innehavarens slutkund.
Detta bör riksdagen ställa sig bakom och tillkännage för regeringen.
Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag
Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2010:601) om ursprungsgarantier för el.
Riksdagen beslutar att 12 § lagen (2010:601) om ursprungsgarantier för el ges den lydelse som anges i motionens bilaga.
Bilaga 2