Näringsutskottets betänkande

2021/22:NU14

 

Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag som innebär att Skatteverket blir handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete. Utskottet föreslår även att ett motionsyrkande avslås.

I betänkandet finns en reservation (M, C, KD).

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:77 Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete.

Ett yrkande i en följdmotion.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete

Motionen

Bakgrund och pågående arbete

Utskottets ställningstagande

Reservationen

Utvärdering, punkt 2 (M, C, KD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:77.

 

2.

Utvärdering

Riksdagen avslår motion

2021/22:4365 av Lars Hjälmered m.fl. (M).

 

Reservation (M, C, KD)

Stockholm den 17 februari 2022

På näringsutskottets vägnar

Carl-Oskar Bohlin

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Carl-Oskar Bohlin (M), Jennie Nilsson (S), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Mattias Bäckström Johansson (SD), Monica Haider (S), Helena Lindahl (C), Alexander Christiansson (SD), Mathias Tegnér (S), Camilla Brodin (KD), Åsa Eriksson (S), Arman Teimouri (L), Eric Palmqvist (SD), Amanda Palmstierna (MP), Peter Helander (C), Anders Frimert (S), Elisabeth Björnsdotter Rahm (M) och Lorena Delgado Varas (V).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlar utskottet regeringens proposition 2021/22:77 Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete. En motion har väckts med anledning av propositionen. I bilaga 1 finns en förteckning över behandlade förslag och i bilaga 2 finns regeringens lagförslag.

Under beredningen av ärendet har det framkommit att regeringens redovisning av nuvarande lydelse när det gäller 4 § i lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete inte är korrekt. Enligt uppgifter från Regeringskansliet är dock den föreslagna lydelsen i regeringens lagförslag korrekt utformad.

Den 3 februari 2022 fick utskottet informations från Tillväxtanalys generaldirektör Sverker Härd och medarbetare om myndighetens uppdrag att utvärdera coronastöden till näringslivet.

Utskottets överväganden

Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag om handläggande myndighet för ärenden vid korttidsstöd och avslår ett motions­yrkande.

Jämför reservationen (M, C, KD).

Propositionen

I propositionen föreslås att Skatteverket ska handlägga ärenden om stöd vid korttidsarbete som lämnas vid tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter hos en enskild arbetsgivare, dvs. stöd som lämnas enligt 5 a § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete. I dag handläggs dessa ärenden av Tillväxtverket. Den föreslagna ändringen innebär att Skatteverket bl.a. kommer att pröva frågor om godkännande, preliminärt stöd och ytterligare stöd samt ersättning för kostnader för kompetensinsatser enligt lagen om stöd vid korttidsarbete.

I propositionen föreslås också att Skatteverket ska pröva frågor om ersättning för kostnader för kompetensinsatser även när stöd vid korttidsarbete lämnas vid en synnerligen djup lågkonjunktur, dvs. stöd som lämnas enligt 5 § lagen om stöd vid korttidsarbete. Stöd som lämnas av Skatteverket föreslås tillgodoföras arbetsgivaren genom kreditering på arbetsgivarens skattekonto.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2022 och tillämpas första gången för ansökningar om godkännande som lämnas efter den 31 mars 2022.

Motionen

I kommittémotion 2021/22:4365 av Lars Hjälmered m.fl. (M) anförs att regeringen varit saktfärdiga i att reagera när signaler om att handläggningen av ärenden om stöd vid korttidsarbete inte fungerat. Motionärerna menar att detta har drabbat många företag onödigt hårt. I motionen förordas därför ett tillkännagivande om att regeringen ska säkerställa att tidigare insatser utvärderas för att dra lärdomar och undvika att upprepa tidigare misstag som gjorts av regeringen och myndigheter.

Bakgrund och pågående arbete

Uppföljning av stöd till näringslivet med anledning av den pågående pandemin

Hösten 2020 gav regeringen Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) i uppdrag att påbörja en strukturerad uppföljning och utvärdering av de sammanlagda effekterna på företagen av stöden till näringslivet med anledning av den pågående pandemin (N2020/03083). Delredovisningar av uppdraget lämnades till regeringen i juni 2021 och i januari 2022. Ytterligare en delredovisning ska lämnas i juni 2022. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 december 2022.

Tillkännagivanden om stöd vid korttidsarbete

Våren 2021 föreslog ett enigt utskott, med stöd av sin initiativrätt, att riksdagen skulle ställa sig bakom det som utskottet anförde om stöd vid korttidsarbete och tillkännage detta för regeringen (bet. 2020/21:NU30). Sammantaget innebar detta följande.

       Regeringen bör säkerställa att handläggningstiderna för stöd vid kort­tids­arbete förkortas ytterligare. Både resursförstärkningar och lag­ändringar, inklusive en tidsgaranti, bör övervägas.

       Regeringen bör skyndsamt se över möjligheten att införa särskilda straff­bestämmelser för stöd vid korttidsarbete.

       Regeringen bör skyndsamt utreda hur proportionaliteten vid avstämningar och återkrav av preliminärt stöd kan ökas.

Riksdagen beslutade i enlighet med utskottets förslag (rskr. 2020/21:321–322).

Översyn av stödet vid korttidsarbete

Den 23 september 2021 beslutade regeringen att tillsätta en kommitté som ska se över stödet vid korttidsarbete (dir. 2021:79). Kommittén leds av generaldirektör Rikard Jermsten och ska enligt direktivet

       utvärdera stödets betydelse för att lindra effekterna av pandemin för närings­liv, sysselsättning och samhällsekonomi

       analysera och ta ställning till om det fortsatt ska finnas två parallella system för stöd vid korttidsarbete

       analysera om regelverket kan förenklas och göras mer flexibelt

       analysera om bestämmelserna om ersättning för kompetensinsatser är ändamålsenligt utformade

       se över bestämmelserna om återbetalningsskyldighet och återkrav av stöd

       analysera behovet av förändrad och förstärkt reglering för att förhindra felaktiga utbetalningar och missbruk samt för att öka möjligheterna att lagföra misstänkta brott

       se över möjligheten att införa särskilda straffbestämmelser och om det bedöms lämpligt lämna förslag på sådana bestämmelser

       lämna nödvändiga författningsförslag.

Som utgångspunkt för kommitténs arbete anges i kommittédirektivet bl.a. de tillkännagivanden som riksdagen på förslag av utskottet beslutade om våren 2021 (bet. 2020/21:NU30, rskr. 2020/21:321322).

Vidare ska kommittén samråda med Coronakommissionen och Tillväxt­analys som har i uppdrag att följa upp och utvärdera de samlade effekterna för företagen av stöd till näringslivet med anledning av den pågående pandemin.

Den del av uppdraget som handlar om att utvärdera stödets betydelse för att lindra effekterna av pandemin ska redovisas i ett delbetänkande senast den 31 maj 2022. Uppdraget i övrigt ska redovisas senast den 30 november 2022.

Utskottets ställningstagande

Inledning

Utskottets ställningstagande redovisas under följande rubriker:

      Regeringens lagförslag

      Utvärdering.

Regeringens lagförslag

Utskottet vill inledningsvis framhålla att många företag har drabbats hårt av pandemins effekter. Utskottet vill därför understryka vikten av att systemet med statligt stöd vid korttidsarbete fungerar väl och är ändamålsenligt utformat. Utskottet välkomnar därför regeringens proposition som innebär att hand­läggningen av ärenden om stöd vid korttidsarbete övergår från Tillväxtverket till Skatteverket.

Utskottet har inget att invända mot regeringens lagförslag och tillstyrker därmed propositionen.

Utvärdering

Utskottet vill åter framhålla vikten av att systemet med statligt stöd vid korttidsarbete fungerar väl. I motion 2021/22:4365 (M) anförs att många företag drabbats onödigt hårt av pandemins effekter när systemet inte fungerat. I motionen förordas därför ett tillkännagivande om att regeringen ska säker­ställa att tidigare insatser utvärderas. Med anledning av motionen vill utskottet påminna om de tillkännagivanden från våren 2021 som sammantaget innebär att regeringen bör säkerställa att handläggningstiderna för stöd vid kort­tidsarbete förkortas ytterligare, skyndsamt bör se över möjligheten att införa särskilda straffbestämmelser för stöd vid korttidsarbete och skyndsamt utreda hur proportionaliteten vid avstämningar och återkrav av preliminärt stöd kan ökas.

Utskottet kan konstatera att regeringen under hösten 2021 tillsatte en kommitté som ska se över stödet vid korttidsarbete (dir. 2021:79). Som redo­visats i det föregående ska kommittén bl.a. utvärdera stödets betydelse för att lindra effekterna av pandemin för näringsliv, sysselsättning och sam­hälls­ekonomi, analysera om regelverket kan göras enklare och mer flexibelt och analysera behovet av förändrad och förstärkt reglering för att förhindra felaktiga utbetalningar och missbruk. Utskottet vill i detta sammanhang framhålla vikten av att de regler som rör denna typ av stöd är ändamålsenligt utformade så att stöden får avsedd effekt. Utskottet avser att noga följa frågan framöver och noterar att kommittén ska presentera en delredovisning av uppdraget våren 2022 och att det ska slutredovisas hösten 2022.

Mot denna bakgrund ser utskottet inte någon anledning för riksdagen att agera ytterligare i frågan.

Motionen avstyrks därmed.

Reservationen

 

Utvärdering, punkt 2 (M, C, KD)

av Carl-Oskar Bohlin (M), Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), Helena Lindahl (C), Camilla Brodin (KD), Peter Helander (C) och Elisabeth Björnsdotter Rahm (M).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2021/22:4365 av Lars Hjälmered m.fl. (M).

 

 

Ställningstagande

Vi har i det föregående ställt oss bakom regeringens proposition och har således inga invändningar mot regeringens förslag om att Skatteverket ska ta över handläggningen av ärenden om stöd vid korttidsarbete. Vi vill dock under­stryka att regeringen har varit alltför långsam med att reagera när signaler om att handläggningen i denna typ av ärenden hos Tillväxtverket inte fun­gerat. Allvarlig kritik mot myndighetens handläggning togs inte på allvar av regeringen och många företag har därför drabbats onödigt hårt av pan­de­mins effekter.

Vi har sedan länge hörsammat näringslivets kritik och även fått riksdagen att uppmana regeringen att underlätta för företagare när det gäller kort­tids­stö­den. Våren 2021 riktade riksdagen tre tillkännagivanden till regeringen om att den bör säkerställa att handläggningstiderna för stöd vid korttids­arbete för­kor­tas ytterligare. Både resursförstärkningar och lag­ändringar, inklusive en tids­garanti, bör övervägas och regeringen skulle skynd­samt se över möjlig­heten att införa särskilda straffbestämmelser för stöd vid kort­tidsarbete. Reger­ingen skulle även skyndsamt utreda hur pro­por­tio­na­li­teten vid avstäm­ningar och åter­krav av preliminärt stöd kan ökas.

För att staten på ett bättre sätt ska kunna ge stöd åt näringslivet vid kommande kriser menar vi att det är av yttersta vikt att regeringen lär av sina och myndigheternas tidigare misstag. Eftersom myndigheternas handläggning spelar en avgörande roll för att korttidsstöden ska få avsedd effekt får de problem som tidigare uppstått med handläggningen helt enkelt inte uppkomma igen. Därför är vi måna om att Tillväxtverkets erfarenheter och åtgärder för att rätta till problemen förs vidare och tas tillvara. Det kan exempelvis ske genom att en lämplig aktör – förslagsvis utredningen om korttidsstöd (dir. 2021:79) – får i uppdrag att göra en närmare analys av handläggningen hos Tillväxtverket.

Vi menar att regeringen i enlighet med det anförda bör säkerställa att tidigare åtgärder som rör krishantering och handläggning utvärderas.

Detta menar vi att riksdagen bör ställa sig bakom och tillkännage för regeringen.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:77 Handläggande myndighet för ärenden om stöd vid korttidsarbete:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete.

Följdmotionen

2021/22:4365 av Lars Hjälmered m.fl. (M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska säkerställa att tidigare insatser utvärderas för att dra lärdomar och undvika tidigare misstag som gjorts av regering och myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag