Justitieutskottets betänkande

2021/22:JuU11

 

Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare till skjutvapen. Förslaget innebär att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Vidare tydliggörs i motiven till lagändringen att den som innehar en ljuddämpare som är möjlig att använda till flera vapen som innehavaren av ljuddämparen har tillstånd för eller har rätt att inneha för skjutning får använda ljuddämparen till samtliga dessa vapen.

Utskottet föreslår också att riksdagen ska göra ett tillkännagivande till regeringen om att den ska tillse att en vapenägare som gör sig av med ett vapen har rätt att behålla tillhörande ljuddämpare, och att den som har eller har haft vapenlicens som inte har blivit återkallad ska ha rätt att behålla sina tidigare införskaffade ljuddämpare.

Utskottet föreslår att riksdagen avslår övriga motionsyrkanden.

I betänkandet finns tre reservationer (S, SD, V, MP) och ett särskilt yttrande (SD).

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:46 Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare.

Fyra yrkanden i följdmotioner.

Ett yrkande i en motion från allmänna motionstiden 2021/22.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare

Reservationer

1.Regeringens lagförslag, punkt 1 – motiveringen (S, V, MP)

2.Tillstånd att inneha ljuddämpare vid vapenbyte m.m., punkt 2 (S, V, MP)

3.Tillstånd att inneha ammunition vid vapenbyte m.m., punkt 3 (SD)

Särskilt yttrande

Tillstånd att inneha ljuddämpare vid vapenbyte m.m., punkt 2 (SD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionerna

Motion från allmänna motionstiden 2021/22

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i vapenlagen (1996:67),

2. lag om ändring i lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:46 punkterna 1 och 2 samt avslår motion

2021/22:4311 av Johan Forssell m.fl. (M, KD).

 

Reservation 1 (S, V, MP) – motiveringen

2.

Tillstånd att inneha ljuddämpare vid vapenbyte m.m.

Riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att den som gör sig av med ett vapen bör ha rätt att behålla tillhörande ljuddämpare och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen delvis motionerna

2021/22:4306 av Johan Pehrson m.fl. (L) och

2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD) yrkande 1.

 

Reservation 2 (S, V, MP)

3.

Tillstånd att inneha ammunition vid vapenbyte m.m.

Riksdagen avslår motion

2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD) yrkande 2.

 

Reservation 3 (SD)

4.

Avskaffat särskilt tillstånd för ljuddämpare

Riksdagen avslår motion

2021/22:3782 av Johan Forssell m.fl. (M) yrkande 9.

 

Stockholm den 3 februari 2022

På justitieutskottets vägnar

Fredrik Lundh Sammeli

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Lundh Sammeli (S), Andreas Carlson (KD), Johan Forssell (M), Petter Löberg (S), Louise Meijer (M), Adam Marttinen (SD), Maria Strömkvist (S), Johan Hedin (C), Linda Westerlund Snecker (V), Katja Nyberg (SD), Gustaf Lantz (S), Carina Ödebrink (S), Johan Pehrson (L), Tobias Andersson (SD), Martin Marmgren (MP), Ingemar Kihlström (KD) och Sten Bergheden (M).

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2021/22:46 Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare. I propositionen föreslår regeringen att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

I betänkandet behandlar utskottet även tre motioner som har väckts med anledning av propositionen och ett yrkande i en motion från allmänna motionstiden 2021/22. Förslagen i motionerna finns i bilaga 1.

Utskottet har behandlat förslag om lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare tidigare. Våren 2019 gjorde riksdagen ett tillkännagivande till regeringen om att innehav av ljuddämpare bör regleras på samma sätt som innehav av ammunition (bet. 2018/19:JuU29 s. 39, rskr. 2018/19:298).

Regeringen föreslog därefter i propositionen Genomförande av 2017 års ändringsdirektiv till EU:s vapendirektiv (prop. 2020/21:42) bl.a. att ljuddämpare inte längre skulle jämställas med skjutvapen. Propositionen röstades dock ned av riksdagen (bet. 2020/21:JuU11 och rskr. 2020/21:167).

Riksdagen har därefter på nytt tillkännagett för regeringen att den skyndsamt ska återkomma med ett förslag om att avskaffa kravet på särskilt tillstånd för ljuddämpare (bet. 2020/21:JuU30, rskr. 2020/21:398).

 

Utskottets överväganden

Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i vapenlagen som innebär att ljuddämpare inte längre ska jämställas med skjutvapen, utan i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition.

Riksdagen tydliggör i motiven att den som innehar en ljuddämpare som är möjlig att använda till flera vapen som innehavaren av ljuddämparen har tillstånd för eller har rätt att inneha för skjutning får använda ljuddämparen till samtliga dessa vapen.

Vidare ställer sig riksdagen bakom det som utskottet anför om att en vapenägare som gör sig av med ett vapen bör ha rätt att behålla tillhörande ljuddämpare, och att den som har eller har haft vapenlicens som inte har blivit återkallad ska ha rätt att behålla sina tidigare införskaffade ljuddämpare och tillkännager detta för regeringen. Riksdagen avslår motionsyrkanden om bl.a. rätten att inneha ammunition.

Jämför motivreservation 1 (S, V, MP), reservation 2 (S, V, MP) och 3 (SD) samt det särskilda yttrandet (SD).

 

Gällande rätt

Enligt 1 kap. 3 § f vapenlagen (1996:67) jämställs ljuddämpare med skjut­vapen. Detta innebär bl.a. att det krävs tillstånd för att inneha ljuddämpare, driva handel med ljuddämpare och föra in ljuddämpare till Sverige. Ljuddämpare till tillståndspliktiga vapen omfattas även av krigsmateriel­lagstiftningens krav för tillverkning, tillhandahållande och utförsel (se 3–6 §§ lagen om krigsmateriel [1992:1300] och ML1 d under punkten A a i bilagan till förordningen [1992:1303] om krigsmateriel).

Tillståndsplikt för innehav av ljuddämpare infördes redan genom 1973 års vapenlag. Skälet var bl.a. att genom tillståndsplikt motverka olaglig jakt med hjälp av ljuddämparförsedda vapen (se prop. 1973:166 s. 30 och 95). Departementschefen uttalade i samband med lagändringen att tillstånds­givningen borde vara synnerligen restriktiv (s. 96).

Enligt vapenförordningen ska behov av att inneha ljuddämpare för jaktvapen endast anses föreligga om ändamålet är till skydd för människors hälsa eller miljön, i den utsträckning Polismyndigheten föreskriver det. För ljuddämpare för målskjutningsvapen anges dessutom att det ska vara särskilt påkallat.

Den som har tillstånd eller rätt att inneha ett visst vapen för skjutning får, enligt 2 kap. 8 § vapenlagen, utan särskilt tillstånd inneha ammunition till vapnet, om ammunitionen är avsedd för samma ändamål som tillståndet eller rätten till innehav av vapnet avser. Även i andra fall får tillstånd att inneha ammunition meddelas enskilda personer, sammanslutningar och huvudmän för museer, om det skäligen kan antas att ammunitionen inte kommer att missbrukas.

Propositionen

Ljuddämpare ska inte längre jämställas med skjutvapen

Regeringen konstaterar att ljuddämpare, till skillnad från de övriga vapendelar som vid tillämpning av vapenlagstiftningen jämställs med skjutvapen – slutstycken, eldrör, pipor, stommar, lådor, trummor och mantlar – inte är nödvändigt för vapnets funktion. Det är därmed inte fråga om en s.k. vital del. Till skillnad från de övriga vapendelar som jämställs med skjutvapen utgör ljuddämpare inte heller en väsentlig del av ett vapen enligt vapendirektivet (Europaparlamentet och rådets direktiv [EU] 2021/555 av den 24 mars 2021 om kontroll av förvärv och innehav av vapen [kodifiering]). Regeringen anser därför att ljuddämpare bör tas bort i uppräkningen i 1 kap. 3 § f vapenlagen.

Ljuddämpare bör regleras på i princip samma sätt som ammunition

I frågan om hur innehav av ljuddämpare ska regleras hänvisar regeringen till Åklagarmyndighetens remissvar där myndigheten anför att ljuddämpare kan vara åtråvärda i kriminella kretsar. Särskilt med hänsyn till att det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella miljöer har ökat kraftigt under senare år anser regeringen att det är av största vikt att motverka oberättigade förvärv av ljuddämpare för att förhindra att de används i kriminella syften. Regeringen finner därför att det är uteslutet att lämna ljuddämpare helt oreglerade i vapenlagen.

Enligt regeringen bör ljuddämpare i stället regleras på i princip samma sätt som ammunition, vilket även innebär en fördel vid rättstillämpningen.

Regleringen bör utformas på så sätt att den som har rätt att inneha ett visst vapen för skjutning inte behöver ha ett särskilt tillstånd för ljuddämpare som passar till vapnet. En sådan ändring innebär att legala vapeninnehavare får en minskad administration men att en hög skyddsnivå kan bibehållas. Bestämmelsen är utformad enligt Lagrådets förslag. I den lagråds­remiss som ligger till grund för propositionen föreslogs i stället att det inte skulle behövas ett särskilt tillstånd för ljuddämpare om den var avsedd för samma ändamål som tillståndet eller rätten till innehav av vapnet. Lagrådet fann att det inte gick att avgöra en ljuddämpares ändamål i den mening som avsågs i den föreslagna bestämmelsen. Den omständighet som borde vara av betydelse är i stället att ljuddämparen passar till vapnet.

Tillstånd att inneha ljuddämpare i andra fall bör få meddelas om det skäligen kan antas att ljuddämparen inte kommer att missbrukas.

De närmare förutsättningarna för att beviljas tillstånd bör, på motsvarande sätt som för ammunition, anges på lägre författningsnivå.

Kriminalisering av otillåtet innehav av ljuddämpare

Regeringen föreslår att innehav av ljuddämpare ska regleras i vapenlagen på i princip samma sätt som innehav av ammunition. Enligt 9 kap. 2 § första stycket d vapenlagen kan den som innehar ammunition utan att ha rätt till det dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Regeringen anser att otillåtet innehav av ljuddämpare bör regleras på motsvarande sätt. Bestämmelsen bör därmed utvidgas till att omfatta även ljuddämpare. En sådan reglering möjliggör att legitimt innehav och användning av ljuddämpare kan kontrolleras, samtidigt som användning för brottslig verksamhet förhindras. Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet innehar en ljuddämpare utan att ha rätt till det ska alltså kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. På motsvarande sätt som för ammunition bör det i ringa fall inte dömas till ansvar (9 kap. 2 § andra stycket vapenlagen).

Enligt 9 kap. 7 § vapenlagen får åtal mot någon som frivilligt lämnar in skjutvapen eller ammunition till Polismyndigheten väckas endast om det är motiverat från allmän synpunkt. Bestämmelsen infördes 2000 mot bakgrund av att det framkommit att en del personer av rädsla för att bli åtalade för vapenbrott tvekat att vända sig till polisen när de t.ex. hittat ett gammalt bortglömt skjutvapen på vinden eller på något annat liknande ställe (se prop. 1999/2000:27 s. 71). Regeringen föreslår att den särskilda åtalsregeln även bör gälla för ljuddämpare.

Övriga förslag

Förslaget att ljuddämpare ska regleras på samma sätt som ammunition innebär, utöver vad som redogörs för ovan, ytterligare ett antal ändringar i vapenlagen, bl.a. enligt följande:

      Vapenlagen ska inte gälla ljuddämpare som innehas av staten.

      Ljuddämpare ska, under samma förutsättningar som gäller för ammunition, kunna förklaras förverkade.

      Ett tillstånd att inneha en ljuddämpare ska återkallas under samma förutsättningar som gäller för ammunition.

      Skyldigheten att under vissa förutsättningar omhänderta vapen och tillhörande ammunition och tillståndsbevis ska gälla även ljuddämpare som hör till vapnet.

      Ljuddämpare ska, på samma sätt som gäller för ammunition, få överlåtas endast till den som har tillstånd eller rätt att inneha ljuddämpare. Om ljuddämpare överlåts genom ombud ska ombudet ha ett eget vapentillstånd. Överträdelse av bestämmelsen ska straffbeläggas. Den som har tillstånd att låna skjutvapen ska utan särskilt tillstånd få inneha ljuddämpare till vapnet.

      Det ska krävas tillstånd enligt vapenlagen för att få föra in ljuddämpare till Sverige. Ljuddämpare ska under vissa förutsättningar även få föras in utan särskilt tillstånd. Villkoren för införsel av ljuddämpare ska vara desamma som för införsel av ammunition. Även förutsättningarna för att föra ut ljuddämpare som en resande fört med till Sverige för personligt bruk men inte haft rätt att föra in, ska vara desamma som för ammunition.

      Ljuddämpare ska, på samma sätt och under samma förutsättningar som ammunition, omfattas av bestämmelserna om förvaring och transport. Överträdelse av bestämmelserna om förvaring av ljuddämpare ska straffbeläggas.

      Ljuddämpare ska, på samma sätt och under samma förutsättningar som gäller för skjutvapen och ammunition, kunna lösas in av staten. Ljuddämpare som ingår i ett dödsbo eller ett konkursbo ska omfattas av samma regler som skjutvapen och ammunition som ingår i ett sådant.

Utöver ändringarna i vapenlagen föreslås en följdändring i lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen, med innebörden att ljuddämpare läggs till i bestämmelsen som reglerar vilka varor lagen är tillämplig på. Genom denna följdändring omfattas ljuddämpare även fortsättningsvis på samma sätt som ammunition av lagen.

Ikraftträdande

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Regeringens redovisning av riksdagens tillkännagivanden

I motionsbetänkandet om vapenfrågor våren 2019 tillkännagav riksdagen för regeringen det som utskottet anförde om att avskaffa kravet på särskilt tillstånd för ljuddämpare, dvs. att innehav av ljuddämpare skulle regleras på samma sätt som innehav av ammunition. Det skulle enligt utskottet innebära en lättnad i förhållande till nuvarande reglering, samtidigt som innehav av ljuddämpare inte borde vara helt oreglerat eftersom en ljuddämpare kan vara åtråvärd och användas i kriminella kretsar (bet. 2018/19:JuU29 s. 39, rskr. 2018/19:298).

I motsvarande betänkande våren 2021 tillkännagav riksdagen för regeringen det som utskottet anförde om att skyndsamt avskaffa kravet på särskilt tillstånd för ljuddämpare med hänvisning till det tidigare tillkännagivandet i frågan (bet. 2020/21:JuU30 s. 31 f., rskr. 2020/21:398).

Genom förslagen i denna proposition anser regeringen att tillkänna­givandena är slutbehandlade.

Motionerna

I kommittémotion 2021/22:4311 av Johan Forssell m.fl. (M, KD) föreslås att riksdagen ska göra ett motivuttalande som klargör att den som innehar en ljuddämpare som passar till flera vapen som innehavaren av ljuddämparen har tillstånd för eller rätt att inneha för skjutning får använda ljuddämparen till samtliga dessa vapen.

I kommittémotion 2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD) yrkande 1 vill motionärerna låta utreda om rätt att inneha ljuddämpare ska föreligga om det finns förutsättningar för att bevilja licens för ett passande vapen, dvs. även om den sökande inte har ett passande vapen. I yrkande 2 vill motionärerna på motsvarande sätt se en utredning om att rätt att inneha ammunition ska föreligga om det finns förutsättningar för att bevilja licens för ett passande vapen.

I kommittémotion 2021/22:3782 (M) av Johan Forssell m.fl. yrkande 9 begärs att det särskilda tillståndet för ljuddämpare ska avskaffas.

I kommittémotion 2021/22:4306 av Johan Pehrson m.fl. (L) begärs ett tillkännagivande om att helt avskaffa kravet på tillstånd för ljuddämpare.

Utskottets ställningstagande

Utskottet har tidigare framhållit att regelverket för innehav av vapen och vapendelar bör ses över för att inte i onödan försvåra för legala vapenägare. Utskottet välkomnar därför förslaget om lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare. Som framgår av redovisningen ovan har riksdagen också riktat tillkännagivanden till regeringen med innebörden att det inte ska krävas ett särskilt tillstånd för innehav av ljuddämpare, utan att det ska regleras på samma sätt som innehav av ammunition. Utskottet ser därför positivt på att regeringen nu har överlämnat ett förslag i enlighet med tillkännagivandena.

I propositionen föreslås en bestämmelse i 2 kap. 8 § andra stycket vapenlagen som innebär att den som har rätt att inneha ett visst vapen för skjutning inte behöver ha ett särskilt innehavstillstånd för ljuddämpare som passar till vapnet. På så sätt knyts rätten till innehav av ljuddämpare till rätten att inneha ett visst vapen. Enligt utskottet är det viktigt att tydliggöra att detta även innebär att den som innehar en ljuddämpare som är möjlig att använda till flera vapen som innehavaren av ljuddämparen har tillstånd för eller har rätt att inneha för skjutning får använda ljuddämparen till samtliga dessa vapen. Detta kräver dock ingen ändring i regeringens lagförslag utan är endast ett förtydligande av vad som omfattas av den föreslagna bestämmelsen. Därmed tillgodoser utskottet motion 2021/22:4311(M, KD).

Mot denna bakgrund ställer sig utskottet bakom propositionen i sin helhet.

Samtidigt konstaterar utskottet att lagförslaget inte kommer till rätta med den problematik som kan uppstå om en vapenägare vill behålla en ljuddämpare när han eller hon gör sig av med sitt vapen, t.ex. för att han eller hon senare avser att köpa ett nytt vapen till vilket ljuddämparen passar. Enligt utskottet är det inte rimligt att en legal vapenägare i ett sådant fall riskerar att dömas för brott mot vapenlagen. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att om en vapenägare säljer sitt vapen utan tillhörande ljuddämpare har säljaren ändå rätt att behålla ljuddämparen utan att för den skull begå ett brott. I detta sammanhang bör det även införas en ordning som innebär att den som har eller har haft vapenlicens som inte har blivit återkallad ska ha rätt att behålla sina tidigare införskaffade ljuddämpare. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen. Därmed tillstyrker utskottet delvis motionerna 2021/22:4306 (L) och 2021/22:4308 (SD) yrkande 1.

Utskottet är däremot inte berett att ställa sig bakom de förslag om innehav av ammunition som förs fram i motion 2021/22:4308 (SD) yrkande 2, vilken avstyrks.

I motion 2021/22:3782 (M) yrkande 9 begärs att det särskilda tillståndet för ljuddämpare ska avskaffas. Det är i enlighet med lagförslaget, och motions­yrkandet får därmed anses tillgodosett. Motionen avstyrks.

Utskottet har inget att invända mot regeringens redovisning av tillkänna­givandena.

 

Reservationer

 

1.

Regeringens lagförslag, punkt 1 – motiveringen (S, V, MP)

av Fredrik Lundh Sammeli (S), Petter Löberg (S), Maria Strömkvist (S), Linda Westerlund Snecker (V), Gustaf Lantz (S), Carina Ödebrink (S) och Martin Marmgren (MP).

 

 

Ställningstagande

I likhet med utskottet välkomnar vi förslaget om lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare och anser att regeringens lagförslag är ändamålsenligt utformat. Vi ställer oss därmed bakom propositionen.

I propositionen anförs bl.a. att den föreslagna lagstiftningen innebär att den som har rätt att inneha ett visst vapen för skjutning inte behöver ha ett särskilt innehavstillstånd för ljuddämpare som passar till vapnet. Den omständighet som är av betydelse vid prövningen av den aktuella bestämmelsen är därmed att ljuddämparen passar till vapnet. Det finns ingenting i lagtexten som utesluter att en ljuddämpare kan passa till flera vapen. Den situationen att en vapeninnehavare innehar fler vapen som den aktuella ljuddämparen passar till, omfattas enligt vår bedömning således redan av bestämmelsen. Det är därför inte nödvändigt med något särskilt motivuttalande kring detta. 

 

 

2.

Tillstånd att inneha ljuddämpare vid vapenbyte m.m., punkt 2 (S, V, MP)

av Fredrik Lundh Sammeli (S), Petter Löberg (S), Maria Strömkvist (S), Linda Westerlund Snecker (V), Gustaf Lantz (S), Carina Ödebrink (S) och Martin Marmgren (MP).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår motionerna

2021/22:4306 av Johan Pehrson m.fl. (L) och

2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD) yrkande 1.

 

 

Ställningstagande

Som vi anfört ovan anser vi att lagförslaget är välavvägt. Förslaget innebär att den som har tillstånd eller rätt att inneha ett visst vapen för skjutning utan särskilt tillstånd ska få inneha ljuddämpare som passar till vapnet. I övriga fall får särskilt tillstånd att inneha ljuddämpare meddelas under samma förutsättningar som idag gäller för ammunition. På så sätt kan en hög skyddsnivå upprätthållas samtidigt som legala vapeninnehavare får en minskad administration. En vapeninnehavare som gör sig av med ett vapen har således möjlighet att ansöka om tillstånd för den aktuella ljuddämparen för att kunna behålla denna. Om något tillstånd inte skulle krävas i den situationen förlorar man helt möjligheten att kontrollera innehav och eventuella vidareförsäljningar av ljuddämpare, vilket är något som Polismyndigheten särskilt lyft fram som problematiskt. Den begränsade olägenheten av att behöva ansöka om tillstånd måste alltså vägas mot skyddsnivån i lagstiftningen. Slutligen kan det påpekas att det enligt förslaget inte heller ska dömas till ansvar för ringa fall av otillåtet innehav av ljuddämpare. Vi anser mot denna bakgrund inte att riksdagen nu bör ta något initiativ till ytterligare lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare.

 

 

3.

Tillstånd att inneha ammunition vid vapenbyte m.m., punkt 3 (SD)

av Adam Marttinen (SD), Katja Nyberg (SD) och Tobias Andersson (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motion

2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD) yrkande 2.

 

 

Ställningstagande

Vi anser att rätten att inneha ammunition utan särskilt tillstånd bör gälla så länge en person har rätt att ansöka om att inneha ett vapen som är avsett för samma ändamål som ammunitionen.

Vi vill därför se en utredning med uppdrag att överväga en ordning där rätten att inneha ammunition härleds till rätten att söka licens för vapen som ammunitionen är avsedd för.

Särskilt yttrande

 

Tillstånd att inneha ljuddämpare vid vapenbyte m.m., punkt 2 (SD)

Adam Marttinen (SD), Katja Nyberg (SD) och Tobias Andersson (SD) anför:

 

Vi anser att rätten att inneha ljuddämpare utan särskilt tillstånd bör föreligga så länge en person har rätt att ansöka om att inneha ett vapen som en sådan ljuddämpare passar till, exempelvis en jägare som har jaktlicens men ännu inte licens för det aktuella skjutvapnet. Då utskottet väljer att delvis bifalla vårt motionsyrkande genom ett tillkännagivande väljer vi dock att inte fullt ut yrka bifall till vår motion i denna del. Vi kommer dock att noga följa det fortsatta arbetet med frågan och återkomma med förslag om det finns skäl för det.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:46 Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i vapenlagen (1996:67).

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:701) om Tullverkets befogenheter vid Sveriges gräns mot ett annat land inom Europeiska unionen.

Följdmotionerna

2021/22:4306 av Johan Pehrson m.fl. (L):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa kravet på tillstånd för ljuddämpare och tillkännager detta för regeringen.

2021/22:4308 av Tobias Andersson m.fl. (SD):

1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda att rätt till innehav av ljuddämpare ska föreligga om förutsättningar att ansöka om samt beviljas licens för passande vapen finns och tillkännager detta för regeringen.

2.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda att rätt till innehav av ammunition ska föreligga om förutsättningar att ansöka om samt beviljas licens för passande vapen finns och tillkännager detta för regeringen.

2021/22:4311 av Johan Forssell m.fl. (M, KD):

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i vapenlagen (1996:67) med den ändringen att det bör klargöras att den som innehar en ljuddämpare som passar till flera vapen som innehavaren av ljuddämparen har tillstånd eller rätt att inneha för skjutning får använda ljuddämparen till samtliga dessa vapen.

Motion från allmänna motionstiden 2021/22

2021/22:3782 av Johan Forssell m.fl. (M):

9.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ta bort kravet på tillstånd för ljuddämpare och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag