Finansutskottets betänkande

2021/22:FiU7

 

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag om en ny lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering. Som en följd av förslaget föreslås vissa anpassningar i annan lagstiftning. Härigenom anpassas svensk rätt till EU-förordningen.

EU-förordningen syftar till att främja gränsöverskridande finansiering av företag genom gräsrotsfinansieringstjänster. Den fastställer enhetliga krav för tillhandahållande av sådana tjänster, för organisation, auktorisation och tillsyn av leverantörer, för drift av plattformar för gräsrotsfinansiering och för öppen­het och marknadsföringskommunikation i fråga om tjänsterna.

Ett par av regeringens lagförslag ändras för att de ska överensstämma med annan lagstiftning och det görs en ändring av redaktionell karaktär.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 10 november 2021.

Utskottet föreslår att ärendet avgörs trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.

 

Behandlade förslag

Proposition 2020/21:206 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering.

 

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

Bilaga 3
Utskottets lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering

Riksdagen

a) avslår regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism i de delar det avser 2 kap. 16 § och antar lagförslaget i övrigt med den ändringen att

1. 1 kap. 2 § ska ha den lydelse som utskottet föreslår i bilaga 3,

2. ordet ”i” ska införas i 3 kap. 22 § 2 mellan ”anges” och ”1 kap”,

b) antar regeringens förslag till

1. lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering,

2. lag om ändring i lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet,

3. lag om ändring i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål,

4. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden,

5. lag om ändring i lagen (2020:1157) om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2020/21:206 punkterna 1–4 och 6 samt bifaller delvis proposition 2020/21:206 punkt 5.

 

Utskottet föreslår att ärendet avgörs trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.

Stockholm den 12 oktober 2021

På finansutskottets vägnar

Åsa Westlund

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Åsa Westlund (S), Elisabeth Svantesson (M), Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Adnan Dibrani (S), Ulla Andersson (V), Jan Ericson (M), Dennis Dioukarev (SD), Ingela Nylund Watz (S), Björn Wiechel (S), Mats Persson (L), Charlotte Quensel (SD), Karolina Skog (MP), Magdalena Schröder (M), Eva Lindh (S), Robert Halef (KD) och Alireza Akhondi (C).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2020/21:206 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering[1].

Gräsrotsfinansiering kan beskrivas som en metod för att finansiera projekt, där mindre belopp samlas in från ett större antal personer. EU-förordningen syftar till att främja gränsöverskridande finansiering av företag genom gräsrotsfinansieringstjänster. Den fastställer enhetliga krav för tillhanda­hållande av sådana tjänster, för organisation, auktorisation och tillsyn av leverantörer, för drift av plattformar för gräsrotsfinansiering och för öppenhet och marknadsföringskommunikation i fråga om tjänsterna. Förordningen ska tillämpas fr.o.m. den 10 november 2021 och förutsätter vissa lagstiftnings­åtgärder.

I propositionen föreslås en ny lag med kompletterande bestämmelser till EU-förordningen. I lagen utses Finansinspektionen till behörig myndighet. Lagen innehåller dessutom bestämmelser om bl.a. Finansinspektionens utrednings- och tillsynsbefogenheter, ingripanden och sanktioner vid överträdelser av förordningen, tystnadsplikt, skadestånd vid brister i investeringsfaktablad och avgifter för Finansinspektionens verksamhet enligt förordningen. Som en följd av förslaget föreslås också ändringar i annan lagstiftning. Bland annat ändras lagen om värdepappersmarknaden för att genomföra en ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument och lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism så att den gäller för leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster. Genom förslagen anpassas svensk rätt till EU-förordningen.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 10 november 2021.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Den 10 april 2018 överlade utskottet med regeringen om förslagen till förordning om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster för företag (COM(2018) 113) och direktiv om ändring av direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument (COM(2018) 99), (se fakta-PM 2017/18:FPM61). Utskottet subsidiaritetsprövade förslagen den 19 april 2018 och ansåg att de inte stred mot subsidiaritetsprincipen.

Överläggning med regeringen om förslagen ägde även rum den 28 februari 2019. (överläggningspromemoria: dnr. 1693–2018/19).

Regeringen lämnade information till utskottet om förordningen om gräsrotsfinansieringstjänster senast i juni 2020.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2. Lagförslaget har granskats av Lagrådet.

Ett par av regeringens lagförslag ändras för att de ska överensstämma med annan lagstiftning. I propositionen föreslås en ändring i 1 kap. 2 § lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och i 2 kap. 16 § samma lag. Paragraferna ändrades den 26 maj 2021 (SFS 2021:517) efter förslag i proposition 2020/21:119 En ny fastighetsmäklarlag förstärkt tillsyn över fastighetsmäklarbranschen samt beslut av riksdagen (bet. 2020/21:CU20, rskr. 2020/21:319). Dessa ändringar har beaktats i utskottets förslag i bilaga 3 och i utskottets förslag till riksdagsbeslut. Dessutom görs en ändring av redaktionell karaktär i ett av regeringens lagförslag.

 

Utskottets överväganden

Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering samt förslag till vissa lagändringar, med de ändringar som utskottet föreslår. Därigenom anpassas svensk rätt till EU-förordningen.

 

Propositionen

Vad är gräsrotsfinansiering?

Gräsrotsfinansiering (eng. crowdfunding), kan beskrivas som en metod för att finansiera projekt, där mindre belopp samlas in från ett större antal personer. Ofta avses även att insamlingen sker via internet. Gräsrotsfinansiering kan delas in i fyra kategorier: lånebaserad, andelsbaserad, belöningsbaserad och donationsbaserad gräsrotsfinansiering.

En sak som skiljer gräsrotsfinansiering från mer traditionella finansierings­former är hur den som söker finansiering sammanförs med dem som lämnar den. Genom en plattform för gräsrotsfinansiering på internet får den som söker finansiering möjlighet att nå ut med sin förfrågan om t.ex. ett lån eller erbjudande att investera i aktier till ett stort antal potentiella långivare.

I en gräsrotsfinansieringstransaktion är i allmänhet tre parter involverade: den som söker finansiering, den som lämnar finansiering och den förmedlare som sammanför dem, dvs. leverantören av gräsrotsfinansieringstjänster.

Den lånebaserade gräsrotsfinansieringen är den helt dominerande typen av gräsrotsfinansiering. I Sverige finns ett tjugotal företag som driver plattformar för gräsrotsfinansiering.

EU:s förordning om gräsrotsfinansiering

Förordningen syftar till att främja gränsöverskridande finansiering av företag genom att undanröja hindren för den inre marknadens funktion när det gäller gräsrotsfinansieringstjänster. EU:s förordning om gräsrotsfinansiering fast­ställer enhetliga krav för tillhandahållande av gräsrotsfinansieringstjänster, för organisation, auktorisation och tillsyn av leverantörer av gräsrots­finansieringstjänster, för drift av plattformar för gräsrotsfinansiering och för öppenhet och marknadsföringskommunikation i fråga om tillhandahållande av gräsrotsfinansieringstjänster i unionen.

En ny lag

Regeringen föreslår att de bestämmelser som är nödvändiga för att komplettera EU:s förordning om gräsrotsfinansiering införs i en ny lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering. Finansinspektionen ska fullgöra de uppgifter som ska skötas av en behörig myndighet enligt EU-förordningen. Hänvisningar till EU-förordningen om gräsrotsfinansiering ska vara dynamiska, dvs. avse förordningen i den vid varje tidpunkt gällande lydelsen. Svenska leverantörer av gräsrots­finansieringstjänster ska enligt regeringens förslag omfattas av penning­tvättslagen.

Finansinspektionens tillsyns- och utredningsbefogenheter

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska ha tillsyn över att leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster följer EU:s förordning om gräsrotsfinansiering samt penningtvättslagen och föreskrifter som meddelats med stöd av den lagen.

Finansinspektionen ska bl.a. få besluta att förelägga en fysisk eller juridisk person att tillhandahålla uppgifter, handlingar eller annat. Om det är nödvändigt för tillsynen ska Finansinspektionen få genomföra en under­sökning i verksamhetslokalerna hos en leverantör av gräsrotsfinansierings­tjänster.

I vissa fall ska inspektionen få förbjuda ett erbjudande om gräsrots­finansiering och marknadsföringskommunikation i fråga om ett sådant erbjudande.

Vidare föreslår regeringen att Finansinspektionen i vissa fall ska få förbjuda en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster att tillhandahålla sådana tjänster.

Ingripanden

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska ingripa mot en auktoriserad leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster som har åsidosatt de skyldigheter enligt EU:s förordning om gräsrotsfinansiering som enligt förordningen ska kunna leda till ett ingripande, inte har följt ett föreläggande av Finans­inspektionen, eller inte har gett tillträde till verksamhetslokaler samt om leverantören har åsidosatt sina skyldigheter enligt penningtvättslagen eller föreskrifter som meddelats med stöd av den lagen.

Finansinspektionen ska vidare bl.a. ingripa mot den som tillhandahåller gräsrotsfinansieringstjänster utan att ha fått auktorisation enligt EU-förordningen.

Överklagande

Regeringen föreslår att Finansinspektionens beslut om sanktionsföreläggande enligt den nya kompletteringslagen inte ska få överklagas. Andra beslut som Finansinspektionen meddelar enligt den lagen ska få överklagas till allmän förvaltningsdomstol. Prövningstillstånd ska krävas vid överklagande till kammarrätten.

Avgifter för Finansinspektionens verksamhet

Regeringen föreslår att de företag som står under Finansinspektionens tillsyn ska betala årliga avgifter för att bekosta Finansinspektionens verksamhet enligt kompletteringslagen.

Finansinspektionen ska få ta ut avgifter för prövning av ansökningar och underrättelser enligt EU:s förordning om gräsrotsfinansiering.

Regeringen ska få meddela föreskrifter om avgifterna.

Frågor om tystnadsplikt och uppgiftsskyldighet

Regeringen föreslår bl.a. att den som är eller har varit knuten till en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster som anställd eller uppdragstagare inte obehörigen ska få röja eller utnyttja vad han eller hon i anställningen eller under uppdraget har fått veta om någon annans affärsförhållanden eller personliga förhållanden.

I det allmännas verksamhet ska i stället bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen tillämpas.

Ändringar i andra EU-rättsakter

Regeringen föreslår att leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster ska undantas från krav på tillstånd att driva värdepappersrörelse i fråga om verksamhet som omfattas av tillämpningsområdet för EU:s förordning om gräsrotsfinansiering.

Det ska införas en upplysningsbestämmelse om att värdepappersbolag får tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster enligt EU-förordningen.

Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser

Regeringen föreslår att den nya kompletteringslagen och ändringarna i övriga lagar ska träda i kraft den 10 november 2021.

Regeringen bedömer att det inte behöver införas några övergångsbestäm­melser.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts några motioner med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen i huvudsak bör anta regeringens förslag.

Ett par av regeringens lagförslag ändras för att de ska överensstämma med annan lagstiftning. I propositionen föreslås en ändring i 1 kap. 2 § lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism och i 2 kap. 16 § samma lag. Paragraferna ändrades den 26 maj 2021 (SFS 2021:517) efter förslag i proposition 2020/21:119 En ny fastighetsmäklarlag förstärkt tillsyn över fastighetsmäklarbranschen samt beslut av riksdagen (bet. 2020/21:CU20, rskr. 2020/21:319). Dessa ändringar har beaktats i utskottets förslag i bilaga 3 och i utskottets förslag till riksdagsbeslut. Dessutom görs en ändring av redaktionell karaktär i ett av regeringens lagförslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2020/21:206 Kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag med kompletterande bestämmelser till EU:s förordning om gräsrotsfinansiering.

2.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet.

3.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2000:562) om internationell rättslig hjälp i brottmål.

4.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

5.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism.

6.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2020:1157) om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

 


Bilaga 3

Utskottets lagförslag

Ändring i regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Nuvarande lydelse

Utskottets förslag

 

1 kap.

2 §[2]

Denna lag gäller för fysiska och juridiska personer som driver

1. bank- eller finansieringsrörelse enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse,

2. livförsäkringsrörelse, dock inte

a) sådan som drivs av försäkringsföreningar som har beviljats undantag enligt 1 kap. 19 d § försäkringsrörelselagen (2010:2043), eller

b) tjänstepensionsverksamhet enligt lagen (2019:742) om tjänstepensions-företag,

3. värdepappersrörelse enligt 2 kap. 1 § lagen (2007:528) om värdepappers-marknaden,

4. verksamhet som kräver ansökan hos Finansinspektionen enligt lagen (1996:1006) om valutaväxling och annan finansiell verksamhet,

5. försäkringsdistribution enligt lagen (2018:1219) om försäkringsdistri-bution, i fråga om sådan verksamhet rörande livförsäkring, bedriven av sådana försäkringsförmedlare som har tillstånd enligt 2 kap. 1 § den lagen eller bedriver verksamhet enligt 3 kap. 1 § andra stycket 2 eller 3 § den lagen,

6. verksamhet för utgivning av elektroniska pengar enligt lagen (2011:755) om elektroniska pengar,

7. fondverksamhet enligt lagen (2004:46) om värdepappersfonder,

8. verksamhet med att som betalningsinstitut tillhandahålla betaltjänster enligt lagen (2010:751) om betaltjänster,

9. verksamhet med att tillhandahålla betaltjänster enligt lagen om betaltjänster utan att vara betalningsinstitut, dock inte om verksamheten uteslutande avser kontoinformationstjänster,

10. verksamhet som förvaltare av alternativa investeringsfonder enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder,

11. verksamhet med konsumentkrediter enligt lagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter,

12. verksamhet med bostadskrediter enligt lagen (2016:1024) om verk-samhet med bostadskrediter,

 

13. verksamhet som leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 av den 7 oktober 2020 om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansi­eringstjänster för företag och om ändring av förordning (EU) 2017/1129 och direktiv (EU) 2019/1937, om företaget är en juridisk person som är etablerad i Sverige,

13. verksamhet som fastighets­mäklare eller fastighetsmäklarföretag med särskild registrering för hyresförmedling eller fullständig registrering enligt fastighets­mäklarlagen (2021:516),

14. spelverksamhet som bedrivs med licens eller registrering enligt spellagen (2018:1138),

15. yrkesmässig handel med varor, om det kan antas att det i verksam-heten eller i en del av verksamheten genomförs eller kommer att genomföras transaktioner, enstaka eller sådana som kan antas ha samband, som innebär att ett utbetalt eller mottaget belopp i kontanter uppgår till motsvarande 5 000 euro eller mer,

16. verksamhet enligt pantbanks­lagen (1995:1000),

17. verksamhet som auktoriserad eller godkänd revisor eller registrerat revisionsbolag,

18. yrkesmässig verksamhet som avser bokföringstjänster eller revi­sionstjänster som inte omfattas av 17,

19. yrkesmässig rådgivning avse­ende skatter och avgifter (skatte­rådgivare),

20. verksamhet som advokat eller advokatbolag, till den del verksam­heten avser tjänster som anges i 4 § första stycket,

21. yrkesmässig verksamhet som annan oberoende jurist än den som avses i 20, till den del verksamheten avser tjänster som anges i 4 § första stycket,

22. yrkesmässig verksamhet till den del verksamheten avser tjänster som anges i 4 § andra stycket och verksamhetsutövaren inte är en sådan person som avses i 1721, eller

23. yrkesmässig verksamhet som avser förmedling, förvaring eller handel med konstverk, om det kan antas att det i verksamheten eller i en del av verksamheten genomförs eller kommer att genomföras transak­tioner, enstaka eller sådana som kan antas ha samband, som innebär att ett utbetalt eller mottaget belopp uppgår till motsvarande 10 000 euro eller mer.

14. verksamhet som fastighets­mäklare eller fastighetsmäklarföretag med särskild registrering för hyresförmedling eller fullständig registrering enligt fastighets­mäklarlagen (2021:516),

15. spelverksamhet som bedrivs med licens eller registrering enligt spellagen (2018:1138),

16. yrkesmässig handel med varor, om det kan antas att det i verksam-heten eller i en del av verksamheten genomförs eller kommer att genomföras transaktioner, enstaka eller sådana som kan antas ha samband, som innebär att ett utbetalt eller mottaget belopp i kontanter uppgår till motsvarande 5 000 euro eller mer,

17. verksamhet enligt pantbanks­lagen (1995:1000),

18. verksamhet som auktoriserad eller godkänd revisor eller registrerat revisionsbolag,

19. yrkesmässig verksamhet som avser bokföringstjänster eller revi­sionstjänster som inte omfattas av 18,

20. yrkesmässig rådgivning avse­ende skatter och avgifter (skatte­rådgivare),

21. verksamhet som advokat eller advokatbolag, till den del verksam­heten avser tjänster som anges i 4 § första stycket,

22. yrkesmässig verksamhet som annan oberoende jurist än den som avses i 21, till den del verksamheten avser tjänster som anges i 4 § första stycket,

23. yrkesmässig verksamhet till den del verksamheten avser tjänster som anges i 4 § andra stycket och verksamhetsutövaren inte är en sådan person som avses i 1822, eller

24. yrkesmässig verksamhet som avser förmedling, förvaring eller handel med konstverk, om det kan antas att det i verksamheten eller i en del av verksamheten genomförs eller kommer att genomföras transak­tioner, enstaka eller sådana som kan antas ha samband, som innebär att ett utbetalt eller mottaget belopp uppgår till motsvarande 10 000 euro eller mer.

Vissa speltjänster får undantas från tillämpning av lagen eller bestämmel­ser i den enligt föreskrifter som meddelas med stöd av 8 kap. 1 § 1.

 


[1] Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2020/1503 av den 7 oktober 2020 om europeiska leverantörer av gräsrotsfinansieringstjänster för företag och om ändring av förordning (EU) 2017/1129 och direktiv (EU) 2019/1937.

[2] Senaste lydelse 2021:517.