Civilutskottets betänkande

2021/22:CU15

 

Återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

En tidigare lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor trädde i kraft den 15 april 2020. Den syftade till att underlätta genomförandet av stämmor på ett sådant sätt att risken för sprid­ning av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kunde minimeras. Lagen var tidsbegränsad och upphörde att gälla vid utgången av 2021.

Genom den nya lagen återinförs den tillfälliga regleringen.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2022 och upphöra att gälla vid utgången av 2022.

Utskottet anser att riksdagen bör avslå motionsyrkandena.

I betänkandet finns en reservation (M, SD) om lagstiftningens framtida utformning.

Behandlade förslag

Proposition 2021/22:112 Återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

Två yrkanden i följdmotioner.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Lagstiftningens framtida utformning

Reservation

Lagstiftningens framtida utformning, punkt 2 (M, SD)

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Följdmotionerna

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

1.

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2021/22:112.

 

2.

Lagstiftningens framtida utformning

Riksdagen avslår motionerna

2021/22:4395 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) och

2021/22:4396 av Viktor Wärnick m.fl. (M).

 

Reservation (M, SD)

Stockholm den 17 februari 2022

På civilutskottets vägnar

Emma Hult

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Emma Hult (MP), Larry Söder (KD), Viktor Wärnick (M), Cecilie Tenfjord Toftby (M), Mikael Eskilandersson (SD), Leif Nysmed (S), Ola Johansson (C), Momodou Malcolm Jallow (V), Lars Püss (M), Roger Hedlund (SD), Sanne Lennström (S), Joakim Järrebring (S), Angelica Lundberg (SD), David Josefsson (M), Ola Möller (S), Jakob Olofsgård (L) och Elin Gustafsson (S).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2021/22:112 Återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och förenings­stämmor. I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Två motioner har väckts med anledning av propositionen. Förslagen i motionerna finns i bilaga 1.

I ärendet har utskottet också tagit emot ett antal skrivelser.

Utskottets överväganden

Regeringens lagförslag

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag om återinförande av till­fälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

 

Bakgrund

Lagen (2020:198) om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor infördes för att underlätta genomförandet av stämmor på ett sådant sätt att risken för spridning av det virus som orsakar covid-19 kunde minimeras (1 § och prop. 2019/20:143, bet. 2019/20:CU26, rskr. 2019/20:205). Lagen trädde i kraft den 15 april 2020 och innebar inled­ningsvis att företagen fick en ökad möjlighet att använda sig av bl.a. insamling av fullmakter och poströstning vid en stämma. Genom lagändringar som trädde i kraft den 18 maj 2020 blev det också möjligt för aktiebolag och ekonomiska föreningar att genomföra bolags- respektive föreningsstämmor helt utan fysiskt deltagande (prop. 2019/20:163, bet. 2019/20:CU29, rskr. 2019/20:265). Bestämmelserna innebar att en stämma kunde hållas antingen genom elektronisk uppkoppling i kombination med poströstning eller genom att aktieägarna eller medlemmarna deltog i stämman enbart genom post­röstning. Om stämman hölls med enbart poströstning skulle aktieägare och medlemmar kunna ta tillvara även sina övriga rättigheter per post. Lagen var inledningsvis avsedd att gälla under 2020 men förlängdes sedan med ytterligare ett år. Lagen upphörde att gälla vid utgången av 2021.

Propositionen

I propositionen anförs att spridningen av det virus som orsakar covid-19 fortsätter i Sverige, liksom i resten av världen. Spridningen av viruset kan även under 2022 få betydande konsekvenser för samhället. Det är därför fortsatt av stor betydelse att bolags- och föreningsstämmor kan genomföras på ett sådant sätt att risken för smittspridning minimeras.

Regeringen redovisar att den tillfälliga lagens möjligheter att minska det fysiska deltagandet i bolags- och föreningsstämmor tillämpades mycket brett, och lagen hade därmed under sin giltighetstid om drygt ett och ett halvt år avsedd effekt. Efter vad som framkommit var de möjligheter som den tillfälliga lagen gav uppskattade av både närings- och föreningslivet, och det har inte framkommit att regleringen varit förenad med några betydande tillämpningssvårigheter. Det finns heller inte några indikationer på att regleringen har använts för ekonomisk brottslighet eller allvarligt missbrukats på något annat sätt.

Vidare bekräftades enligt regeringen den positiva bilden i allt väsentligt vid ett antal samrådsmöten för utvärdering av den tillfälliga lagen som Justitie­departementet under våren 2021 höll med myndigheter, branschorganisationer och företag som erbjuder tjänster för digitala stämmor och poströstning. Vid dessa möten framkom det bl.a. att den tillfälliga regleringen har lett till ett ökat deltagande vid stämmorna. De svårigheter som har uppmärksammats har framför allt att göra med de tekniska förutsättningarna och den tekniska mog­naden hos deltagare vid digitala stämmor och med de begränsade möjlig­heterna att behandla känsliga eller komplicerade frågor vid en stämma med enbart poströstning.

Mot bl.a. den redovisade bakgrunden föreslår regeringen att regleringen om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och förenings­stämmor ska återinföras. Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2022 och upphöra att gälla vid utgången av 2022.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att det inte har väckts någon motion som går emot att riksdagen antar regeringens lagförslag, och lagförslaget bör därför antas.

Utskottet övergår nu till att behandla motionsyrkanden som rör lagstift­ningens framtida utformning.

Lagstiftningens framtida utformning

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår motionsyrkanden om att permanenta den tillfälliga regleringen om digitala stämmor. Utskottet hänvisar till pågående beredningsarbete inom Regeringskansliet.

Jämför reservationen (M, SD).

Motionerna

I kommittémotion 2021/22:4396 begär Viktor Wärnick m.fl. (M) ett tillkännagivande om att regeringen skyndsamt bör låta utreda och återkomma med förslag på hur helt digitala stämmor kan möjliggöras permanent. Enligt motionärerna bör i det sammanhanget även frågan om poströstning övervägas samt frågan om huruvida aktieägare ska ha rätt att delta digitalt i stämmor för t.ex. börsnoterade bolag.

I kommittémotion 2021/22:4395 föreslår Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) ett tillkännagivande om att regeringen bör låta utreda hur den tillfälliga regler­ingen kan permanentas när det gäller möjligheten att hålla digitala stämmor. Enligt motionärerna bör en utgångspunkt för utredningens uppdrag och kommande förslag vara att aktieägares och föreningsmedlemmars rätt till delaktighet och insyn ska säkerställas. Det ska finnas ett rimligt minoritetsskydd på så sätt att en fysisk stämma ska hållas om en minoritet av viss storlek begär det. Vidare bör utredningen undersöka hur en säker identifiering och deltagandekontroll kan genomföras på bästa sätt.

Propositionen

I propositionen redovisar regeringen att Bolagsverket förordar att det görs en översyn av den tillfälliga regleringen med inriktning på att göra åtminstone några av bestämmelserna bestående. Enligt verket bör en sådan översyn omfatta en större och djupare genomgång av den tillfälliga regleringen och dess verkningar. Regeringen förklarar att det inom Justitiedepartementet pågår ett arbete med att analysera frågan om att införa permanenta regler om bl.a. digitala stämmor. I det arbetet är en utvärdering av den tillfälliga regleringen en viktig del, som även Sveriges Aktiesparares Riksförbund och Företagarna pekar på.

Utskottets ställningstagande

Som framgår ovan redovisar regeringen i propositionen att Bolagsverket förordar att det görs en översyn av den tillfälliga regleringen med inriktning på att göra åtminstone några av bestämmelserna bestående. Enligt verket bör en sådan översyn omfatta en större och djupare genomgång av den tillfälliga regleringen och dess verkningar. Regeringen förklarar att det inom Justitie­departementet pågår ett arbete med att analysera frågan om att införa permanenta regler om bl.a. digitala stämmor. I det arbetet är en utvärdering av den tillfälliga regleringen en viktig del, som även flera remissinstanser pekar på.

Mot den bakgrunden finner utskottet inte skäl för någon åtgärd med anledning av motionerna, som därför avstyrks.

Reservation

 

Lagstiftningens framtida utformning, punkt 2 (M, SD)

av Viktor Wärnick (M), Cecilie Tenfjord Toftby (M), Mikael Eskilandersson (SD), Lars Püss (M), Roger Hedlund (SD), Angelica Lundberg (SD) och David Josefsson (M).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i reservationen och tillkännager detta för regeringen.

Därmed bifaller riksdagen motionerna

2021/22:4395 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD) och

2021/22:4396 av Viktor Wärnick m.fl. (M).

 

 

Ställningstagande

Som redovisas i propositionen har de möjligheter som den tillfälliga lagen om bolags- och föreningsstämmor gett varit uppskattade av både närings- och föreningslivet. Inte nog med det, den tillfälliga regleringen har till och med lett till ett ökat deltagande vid stämmorna. Som även Bolagsverket framför behöver därför de möjligheter och den flexibilitet som öppnats för bolagen och föreningarna genom den tillfälliga lagen finnas kvar även efter årsskiftet. Detta gäller särskilt möjligheten till digitala stämmor. Visserligen anför regeringen att det inom Justitiedepartementet pågår ett arbete med att analysera frågan om att införa permanenta regler om bl.a. digitala stämmor. Det är dock oklart vad detta arbete i praktiken innebär.

Vi anser därför att regeringen skyndsamt bör låta utreda och återkomma med förslag på hur digitala stämmor kan möjliggöras permanent. En utgångs­punkt ska vara att aktieägares och föreningsmedlemmars rätt till inflytande och insyn ska säkerställas och minoritetsskyddet upprätthållas på ett lämpligt sätt. Detta bör riksdagen ställa sig bakom och tillkännage för regeringen.

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2021/22:112 Återinförande av tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om tillfälliga undantag för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor.

Följdmotionerna

2021/22:4395 av Mikael Eskilandersson m.fl. (SD):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur den tillfälliga lagen kan permanentas gällande möjligheten att hålla digitala bolagsstämmor och tillkännager detta för regeringen.

2021/22:4396 av Viktor Wärnick m.fl. (M):

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör utreda och återkomma med förslag på hur helt digitala stämmor kan möjliggöras permanent och tillkännager detta för regeringen.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag