Svar på fråga 2020/21:1045 av Johan Hultberg (M) Utlandsbetalningar
Johan Hultberg har frågat mig om hur jag ser på att svenska banker har omöjliggjort för sina kunder att göra affärer med ett mycket stort antal av världens länder och om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av detta.
Enligt EU:s penningtvättsregelverk som i Sverige huvudsakligen genomförts genom lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism får en bank inte genomföra en transaktion eller upprätthålla en affärsförbindelse med en kund om banken inte har tillräcklig kännedom om kunden.
Regelverket ställer också upp krav på att banker ska vidta vissa skärpta kundkännedomsåtgärder i förhållande till högrisktredjeländer. Transaktioner till högrisktredjeländer är inte förbjudna, utan det som krävs är att banker ska uppmärksamma och hantera de risker som sådana transaktioner kan innebära. Den svenska lagstiftningen går inte längre än EU-regelverket när det gäller krav på kundkännedomsåtgärder i förhållande till högrisktredjeländer.
Banker är vidare skyldiga att efterleva de sanktioner som fattas av FN:s säkerhetsråd eller EU i form av frysning av tillgångar för personer, grupper och enheter, i syfte att förhindra terrorism, men också för att bl.a. främja fred och säkerhet och mänskliga rättigheter.
I samband med att regelverket har skärpts globalt och på EU-nivå har frågor om s.k. de-risking – t.ex. att en bank nekar att göra utlandsbetalningar till ett visst land med hänvisning till penningtvättsregelverket – uppmärksammats, såväl nationellt som internationellt. Förutom de krav som regelverket ställer kan även bankernas egna affärsmässiga överväganden ha betydelse. Det är troligt att frågor om de-risking kommer att tas upp i kommande översyner av regelverket på EU-nivå. Regeringen bevakar noga utvecklingen på området och har vid flera tillfällen lyft utmaningen med de-risking både på EU-nivå och i Financial Action Task Force, och kommer att fortsätta att göra så när det är påkallat.
Stockholm den 13 januari 2021
Per Bolund