Fråga 2020/21:992 Riktlinjer för vindkraftsutbyggnad

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det sker en kraftig utbyggnad i Sverige av vindkraften, vilket påverkar väldigt många människor som bor i de områden som berörs. Det rör sig om såväl den psykosociala livsmiljön som buller. Den som har valt att bo vackert kustnära har gjort det för att man vill leva i en livsmiljö som ger en vacker och naturnära utsikt. Den som har valt att bo långt från stadsnära områden vill göra det för att njuta av den livsmiljö och tystnad som man får på landsbygden.  När det då byggs stora vindkraftsparker så får det en stor påverkan på alla som bor i närheten.

Boverket har inte något regeringsuppdrag att ta fram en policy eller riktlinjer för att vägleda kommuner och andra aktörer hur en vindkraftsutbyggnad ska kunna ske utan en negativ påverkan de boendes psykosociala livsmiljö, buller eller andra störande faktorer. Det berättade man i samband med en information till civilutskottet om Boverkets verksamhet.  Det kan finnas brister i dag där det inte finns något uppdrag till någon myndighet för att ta fram en övergripande översiktsplanering för hela Sverige hur mark ska användas.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att ge Boverket ett uppdrag för att vägleda hur en vindkraftsutbyggnad kan ske utan negativ påverkan avseende buller, psykosocial livsmiljö eller andra faktorer som har en negativ påverkan på de närboende?