Fråga 2020/21:988 Korttidsarbete våren 2021

av Eric Westroth (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen har beslutat att förlänga möjligheten för korttidsarbete för företag som fortfarande lider ekonomiskt av corona-risen. Ansökan kommer att gälla ersättning för korttidsarbete första halvåret 2021, fram till och med juni månad. Dock har det framkommit att votering om förslaget i riksdagen kommer att ske först den 15 februari 2021 och att Tillväxtverket inte kan öppna ett ansökningsförfarande innan riksdagen har gett sitt utlåtande i frågan. 

Efter riksdagsbeslutet kan företagen förmodligen inte ansöka om ersättning för korttidsarbete förrän tidigast i mars. Med erfarenheten av den fördröjning som varit i höst mellan avstämning och utbetalning, så bör vi förvänta oss att en beviljad ersättning inte når företagen förrän tidigast i maj.

Det skulle innebära att uppåt ett halvår hinner passera, – nästan hela den tidsperiod som ersättningen avser. Beroende på vilken grad av korttidsarbete som tillämpas blir detta en period då företaget måste betala mellan 92,5 och 96 procent av den totala lönekostnaden för sina anställda.

Många företagare är redan hårt pressade, med en högst ansträngd likviditet, men ser som enda alternativ att låta företagets ingångna verksamhetsplan baserad på ersättning för korttidsarbete fortlöpa. Dessa företag måste utifrån regeringens hantering av korttidsstödet under månaderna fram till nästa tidpunkt för ersättning först budgetera för kostnader och sedan hoppas på att få sin ansökan om ersättning för korttidsarbete beviljad i efterhand. Inom det tidsgapet kommer ett stort orosmoment uppstå, med påföljd av sannolika uppsägningar av personal, investeringar som läggs på is samt tvivelaktiga affärsuppgörelser och skatteundandragande.

Alltför många företag kommer förmodligen inte att klara av den likviditetspåfrestning som detta skulle innebära; i stället riskerar de att se en betydande del av det egna kapitalet i företaget förbrukas och slutligen hamna i en situation där företaget blir likvidationspliktigt och försatt i konkurs.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att snabba på processen med ansökningsförfarande och utbetalningar av korttidsarbete för första halvåret 2021?