Fråga 2020/21:984 Drönarbranschen

av Rickard Nordin (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige har varit ett föregångsland inom många områden avseende Unmanned Aerial System (UAS), eller i vardagligt tal drönare. En framgångsfaktor har varit att aktörerna i branschen tidigt, år 2010, fick på plats ett regelverk för verksamheten. Det har skapat stabilitet i en bransch med snabb teknikutveckling. När branschen senare hotades av ny lagstiftning från regeringen agerade Centerpartiet och fick regeringen att backa, så att branschen fortsatt kunde utvecklas och stärkas.

Nu står drönarbranschen och hela EU inför ett nytt regelverk som ska införas vid årsskiftet 2020/2021. UAS Sweden och dess medlemmar är dock oroliga för hur dessa regler kommer att tolkas samt påföras dem i egenskap av operatörer eftersom man upplever att ansvarig myndighet – Transportstyrelsen – är passiv i arbetet med frågan. Transportstyrelsen har haft flera år på sig att förbereda implementeringen av det nya regelverket men inget eller lite har hänt. Med bara en månad kvar till införandet råder fortfarande stor osäkerhet kring hur regelverket ska tolkas, efterlevas och hur ansökningsförfarandet ska gå till.

Det finns ej heller några av de utlovade digitala guider eller ansökningsformulär på Transportstyrelsens hemsida, trots flera års förberedelsetid. En stor farhåga är därför att andra EU-länder kommer att tolka samt införa det nya reglementet snabbare än UAS Sweden har möjlighet till och därigenom ge sina företag, med nya tillstånd, möjlighet att verka i Sverige. Det riskerar att försvaga konkurrenskraften för den svenska drönarbranschen.

Jag vill därför ställa följande fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:¨

 

Hur säkerställer ministern att Transportstyrelsen skyndsamt ser till att bringa klarhet i den osäkerhet som gäller runt det nya regelverket för UAS Sweden som ska implementeras senast den 10 januari år 2021?