Fråga 2020/21:983 En svensk vätgasstrategi för flyget

av Ann-Sofie Alm (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Flyget är och kommer för lång tid framöver att vara det trafikslag som kan erbjuda långväga tillgänglighet med rimlig restid. Men flyget behöver precis som alla branscher ställas om och bli mer hållbart, och med rätt åtgärder kan flyget bli fossilfritt. Elflyg nämns ofta men elflyg har sina begränsningar i effekt, vilket visar sig i begränsningar av flygsträcka och flygkraft för tunga transporter.

Vägen mot fossilfrihet består av många olika insatser, och den senaste tiden har allt större hopp ställts till användningen av grön vätgas som ersättning för dagens flygfotogen. Nyligen presenterade Airbus sina nya konceptflygplan för fossilfritt flyg, vilka alla bygger på någon form av vätgasdrift. Stora satsningar på vätgas sker nu av Europas ledande flygnationer och av EU. Sverige får inte halka efter i denna utveckling. Med utgångspunkt i känd forskning vet vi att vätgasflyget kräver avancerad men inte revolutionerande teknik. Svenska högskolor och svensk industri har inlett forskning kring tekniken för vätgasdrivna flygplan. Andra europeiska länder planerar också för vätgasflyg. Sverige behöver nu snabbt öka satsningarna och det internationella samarbetet.

Sveriges största civila flygindustri GKN Aerospace i Trollhättan har presenterat hur flyget kan bli fossilfritt, vilken roll vätgasen har i detta och hur svensk industri kan ta en ledande roll i denna utveckling. Men det krävs att Sverige vågar satsa – politiskt och ekonomiskt.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta fram en strategi för att göra Sverige till ett ledande land i den gröna omställningen gällande vätgasteknik för flyget?