Fråga 2020/21:980 Sveaskogs skogsinnehav

av Sten Bergheden (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Sveaskog är helägt av den svensk staten, och Sveaskog äger 4,1 miljoner hektar mark. Av detta är cirka 3,1 miljoner är produktiv skogsmark, vilket utgör 14 procent av skogsmarken i Sverige.

Att Sveaskog äger stora skogsområden i Sverige innebär att staten därmed äger en stor del av den svenska landsbygden. Är detta verkligen rimligt?

Om företag ska kunna utvecklas och växa på landsbygden är det viktigt att den marken och skogen kan ägas och brukas av de människor som bor och verkar i området.

Nu när staten via Sveaskog i stället äger cirka 14 procent av Sveriges skogsmark finns det en stor möjlighet att kunna minska detta stora statliga skogsinnehav till förmån för fler lokala och privata skogsägare i Sverige.

Staten behöver inte äga skogsmarken när lokalbefolkningen i stället kan äga och bruka skogsmarken och därmed skapa utveckling på landsbygden. 

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att på något sätt ta initiativ till att öka försäljningen av Sveaskogs skogar, så att fler får möjlighet att kunna köpa skogsmark och därmed öka möjligheterna till att kunna leva och bo på landsbygden?