Fråga 2020/21:979 Kompetens i rättsprocessen för dem som möter barn

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det borde vara självklart att de barn som vårdnadstvister rör sig om bemöts på ett naturligt och bra sätt, tas på allvar, hörs och får vara delaktiga. Tyvärr är det inte alltid så. I fall där barn är utsatta för missförhållanden så far de illa och behöver extra god förståelse och bemötande.

Barn som utsatts för brott, ofta sexualbrott eller våld i nära relationer, har rätt till målsägandebiträde, en jurist som stöder den som är utsatt. Barn som utsatts för brott av en vårdnadshavare ska få en särskild företrädare. Det är en särskilt lämplig person som i stället för barnets vårdnadshavare tar till vara barnets rätt under förundersökning och rättegång. Det är av vikt att företrädare och målsägandebiträde utöver juridisk kompetens också har kompetens i att stödja barn. Även då barn bevittnar att närstående utsätts negativt, exempelvis av våld, så påverkas barnet starkt och behöver stöd hos andra vuxna de möter.

Det är av största vikt att de som handhar mål inom rättsväsendet och som möter barn i rättsprocessen är utbildade och har vana och kompetens för att möta och stödja barn. I utredningen Barnkonventionen och svensk rätt (SOU 2020:63), som publicerades nyligen, framgår att många personer som möter barn inom myndigheter, tycker det är svårt att möta och prata med barn och att de tycker att de saknar verktyg.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern och regeringen göra för att garantera att barn möts med kompetens hos dem som arbetar inom rättsprocessen och möter barn?