Fråga 2020/21:978 Konsumenttrygghet vid egenimport

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Det föreligger flera problem kring konsumenttrygghet gällande nätshopping av produkter från länder utanför EU, inte minst när det gäller produktsäkerhet. Sverigedemokraterna har tidigare påtalat problem kring säkerhetsrisker i elprodukter och leksaker och har frågat statsrådet om regeringen avser att öka informationen till konsumenter om problemen.

Nu varnar myndigheterna Energimyndigheten, Kemikalieinspektionen och Konsumentverket för att handla produkter, till exempel julklappar, från företag utanför EU. Shoppingen innebär privatimport, och i många fall motsvarar produkter utanför EU inte EU:s säkerhetskrav. De kan innehålla farliga ämnen och de kan vara förbjudna att sälja i Sverige.

Varningen och informationen är bra. Däremot indikerar den omfattande problematiken, och att konsumenter i Sverige behöver varnas, att mer omfattande åtgärder för ökad konsumenttrygghet kan behövas.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Avser statsrådet och regeringen att göra mer gällande utredning kring behov av riktlinjer eller regler för konsumenttryggheten vid internetköp av utomeuropeiska produkter?