Fråga 2020/21:975 Stödperson till barn vid vårdnadstvister

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det är vanligt att barn slits mellan föräldrarna i vårdnadstvister. Sådana tvister är besvärliga för alla, inte minst för barnet. Ett barn är beroende av sina föräldrar och har ofta stor lojalitet med dem. Uppgörelser och oenighet kring barnet går ut över barnet.

Det bästa är att vårdnadstvister löses genom medling och inte blir fall för domstol. Om medling inte räcker behöver barnet genom den rättsliga processen särskilt stöd av en stödperson som deltar i hela processen men inte i själva domstolsförhandlingarna. En stödperson kan se till att barnet kommer till tals och får relevant information. Vårdnadstvister cirkulerar kring barnet, och ändå är det just barnet som i många fall hamnar i kläm då föräldrar inte är överens.

När en interpellationsdebatt i ämnet hölls mellan Morgan Johansson och undertecknad den 5 november 2019 framgick att Johansson inte kommer att verka för särskild stödperson till barn. I stället återkom statsrådet till frågan om varför inte Sverigedemokraterna budgeterat för detta. Jag är intresserad av att höra om statsrådet anser att en stödperson som sådan vore bra och om regeringen kommer att verka för detta, exempelvis genom att utreda hur det skulle kunna komma till stånd. Det handlar alltså om en värderingsfråga om barns behov och att få höra om regeringen närmat sig fokus på barn under året som gått.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Kommer ministern och regeringen att verka för att särskild stödperson till barnet, vid vårdnadstvister mellan barnets vårdnadshavare, ska möjliggöras?