Fråga 2020/21:973 Parkeringsplatser vid bostäder och arbetsplatser

av Jimmy Ståhl (SD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Det pågår en pandemi som slår hårt mot större delen av världen, hela det svenska samhället och därmed även vårt lands ekonomi. Vi måste göra vad vi kan för att skydda medborgarna, och flera restriktioner har införts för att minska smittspridningen. En av dessa restriktioner är begränsningen att som mest åtta personer får vara samlade på ett och samma ställe. En hel del människor känner sig nu obekväma med att åka kollektivt, där en begränsning till max åtta personer är svår att upprätthålla, inte minst i rusningstid.

Under pandemin är bilen ett bra färdmedel om man vill undvika trängsel och potentiell smittspridning. Samtidigt har det blivit allt svårare att färdas med bil, i takt med att städer bygger bort parkeringsplatser och att man vid nybyggda bostäder minskat parkeringstalen.

Med tanke på eventuella framtida pandemier kan det finnas skäl att överväga fördelarna med att inte bygga bort möjligheten att färdas enskilt med bil för att begränsa smittspridning.

Med hänvisning till texten ovan önskar jag ställa följande fråga till statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet och regeringen att verka för fler parkeringsmöjligheter i anslutning till bostäder och arbetsplatser, för att möjliggöra ett smittsäkrare resande i egen bil?