Fråga 2020/21:971 Konsumentförtroende för handelns datainsamling

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Lena Micko (S)

 

Konsumenters förtroende för handelns datainsamling är lågt. Det har visat sig i undersökningar inom ett projekt vid Lunds universitet, i samverkan med Handelsrådet. Inom projektet har relationen mellan handlare och kunder i termer av datainsamling och tillit undersökts. Resultaten indikerar att svenska handlare behöver göra mycket för att öka kundernas förtroende för hur deras datainsamling och datahantering sker.

Den digitala handeln blir allt viktigare och ökar i omfattning. Det innebär även en ökning av datainsamling och personuppgifter. Förtroende mellan handlare och kund är avgörande för goda affärer, och även för en bra kundtrygghet. De flesta är överens om att datainsamling är nödvändig. Frågan är bara hur den sker, hur det redovisas och hur dessa data används. Studien visar att datainsamling inte sker i samförstånd.

Handeln har rätt till och behov av viss datainsamling, inom reglementet. Vid sidan av det är även konsumenttryggheten viktig. Om konsumenter har lågt förtroende för handeln gällande hur datainsamling sker innebär det negativa förutsättningar för handeln, konsumentnöjdhet och konsumenttrygghet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Lena Micko:

 

Ser statsrådet anledning att undersöka behovet av eventuella utökade konsumenttrygghetsåtgärder gällande digital datainsamling?