Fråga 2020/21:970 Riskskatt på banker

av Hans Rothenberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Finansinspektionen (FI) avstyrker regeringens förslag att införa en så kallad riskskatt på banker. Samtidigt varnar Finansförbundet för att den föreslagna skatten äventyrar tusentals jobb i sektorn. FI ser bland annat brister och oklarheter i skattens utformning. I ett remissvar beskriver myndigheten bankernas skulder i absoluta tal, som utgör basen för den föreslagna riskskatten, som ett dåligt mått på risken i en banks verksamhet. Samtidigt pekar FI på att det finns oklarheter i den definition av skulder som regeringen vill använda.

Enligt Finansförbundet, Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen, äventyras tusentals jobb inom finansbranschen av riskskatten. Dessutom anser förbundet att skatten, som beräknas dra in 6–7 miljarder per år till statskassan, motverkar sitt syfte då dyrare banklån för företag och privatpersoner och sämre möjligheter för svenska banker att konkurrera mot utländska banker inte stärker den finansiella stabiliteten. Risken är enligt dem att fler låntagare kommer att vända sig till den mindre reglerade delen av finanssektorn, vilket skulle öka riskerna.

Med anledning av ovanstående vill jag finansminister Magdalena Andersson:

 

Ser ministern någon relevans i den kritik som anförts mot riskskatten och vad i denna kritik tar regeringen till sig av i det fortsatta arbetet?