Fråga 2020/21:969 Geologi som ett eget skolämne

av Hans Rothenberg (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Sveriges naturresurser har stor betydelse för landet och dess ekonomi. Inte minst gäller det basnäringarna gruv- och stenindustrin, som med de förädlande stål- och metallverken omsätter i storleksordningen en kvarts biljon kronor. Som en följd av att nyttja dessa resurser har Sverige och de nordiska länderna av naturlighet utvecklat hög kompetens inom bergbyggnad tack vare den stabila berggrunden i Skandinavien. Svenska företag har utvecklat världsledande teknologier som blivit stora exportframgångar.

Alltmer av nyprojekterad infrastruktur byggs i dag under mark. Det förutsätter därmed en bred och gedigen kunskap om de geologiska förutsättningarna för att bygga på ett säkert, miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt. Inte minst med hänsyn till de förändringar som följer med klimatförändringarna spelar geologikompetensen en helt avgörande roll.

Paradoxalt nog har geovetenskapen i Sverige generellt sett haft en svag ställning i grundskolan och på gymnasiet, inte minst jämfört med många andra länder i Europa och Nordamerika där Earth Sciences är ett självklart ämne på skolschemat. Trots att detta faktum under längre tid uppmärksammats har inga signaler om behovet av ökad kunskap om geologi omsatts i verkliga beslut.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att geologiämnet ska finnas med såväl i grundskolan som på gymnasiet?