Fråga 2020/21:968 Finansiering av Sjöfartsverket

av Hans Rothenberg (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronapandemin har liksom flera andra näringar drabbat sjöfarten mycket hårt. Många företag inom sjöfarten är ekonomiskt hårt pressade när delar av deras verksamhet mer eller mindre försvunnit. Under dessa rådande omständigheter där delar av sjöfarten har tvingats till varsel, uppsägningar och upplagda fartyg föreslår Sjöfartsverket en höjning av farleds- och lotsavgifterna.

I förlängningen landar dessa höjda avgifter som kostnader för industrin och besöksnäringen. En besöksindustri som redan är pressad intill bristningsgränsen. Alternativen till avgiftshöjningar är i detta läge höjda anslag till och effektiviseringar inom Sjöfartsverket. Höjningarna kan synas vara kontraproduktiva och motverka de nationella målen om konkurrenskraft samtidigt som de begränsar konkurrensytan mellan väg och sjöfart. Det finns även en utbredd kritik mot hur helheten i avgiftssystemet är utformat, vilket missgynnar de rederier som satsat stort på miljö- och klimatförbättrande åtgärder.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att ändra systemet för finansiering av Sjöfartsverket så att det inte drabbar sjöfarten som sådan, dess företag och i sin tur dess kunder?