Fråga 2020/21:965 Stöd till enskilda firmor

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Pandemin har som bekant slagit hårt mot delar av näringslivet, och för många företag har effekterna inneburit slutet på annars livsduglig verksamhet. För att kompensera näringsidkare för de ekonomiska konsekvenserna som de olika smittspridningsrelaterade åtgärderna orsakat har ett flertal stödpaket presenterats. Sverigedemokraterna har stöttat dessa, även om vi kan konstatera att regeringen, inte minst i relation till jämförbara stater, har varit alldeles för senfärdig och snål.

På detta sätt förhåller det sig även när det gäller frågan om stöd till enskild firma. Först åtta månader in i coronakrisen beslutade regeringen om ett särskilt stöd, omsättningsstödet, för personer som driver en enskild firma. Trots att beslut nu är fattat är det många småföretagare som inte kommer att se skymten av stödåtgärden.

Eftersom företagen måste ha tappat mellan 30 och 50 procent av sin omsättning jämfört med samma månad i fjol är det fortfarande många enskilda näringsidkare som inte kan söka stödet. Stödet är alltså utformat med så höga trösklar att ett stort antal näringsidkare inte är berättigade att söka. Detta är ett stort bekymmer. Utöver denna problematik lämnades handelsbolag och kommanditbolag utanför i första omgången av omsättningsstödet.

Mot bakgrund av det ovan beskrivna vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att fler företag ska få ta del av omsättningsstödet?