Fråga 2020/21:961 Händer i vården och coronapandemin

av Lotta Olsson (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Coronapandemin har gjort oss alla mer medvetna än någonsin om värdet av kunskap och kompetens inom vården och omsorgen. Alla som arbetar med vård och omsorg måste ha grundläggande kunskaper. Det rör sig om kunskaper som hur man arbetar i andras hem och respekterar vårdtagarens integritet, och hur man lyfter utan att skada sig själv eller den man vårdar, för att ta det mest elementära. Kunskap om hygienrutiner och hur man förebygger smittspridning tillhör självklart också det mest elementära.

När personer som arbetar inom vården och omsorgen inte har de nödvändiga kunskaperna måste massiva utbildningsinsatser till.

I samband med pandemin har det förekommit uppgifter om att basala kunskaper om vårdhygien inte varit tillräckliga. Detta är kunskapsluckor som innebär att smitta kan ha spridits mellan äldre vårdtagare och mellan olika boenden.  Dessa kunskapsluckor kan ha inneburit att vårdtagare utsatts för risker och smitta som annars hade kunnat undvikas.

Regeringens ”fler händer i vården” kan därmed ha fått konsekvenser för vården och den enskilde om detta inneburit en ökad smittorisk.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: 

 

På vilket sätt avser ministern att följa upp reformen ”fler händer i vården”, framför allt vad avser uppfyllandet av tillräckliga kunskaper om vårdhygien och dylik kompetens hos de anställda?