Fråga 2020/21:959 Planering av järnvägsunderhåll

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Torsdagen den 3 december beslutade Trafikverket att sänka hastigheten på spåret mellan Helsingborg och Lund från 180 kilometer i timmen till 70 kilometer i timmen. Detta skedde sedan man hittat flera fel på rälsen.

Konsekvensen blir att Öresundstågen helt ställs in på sträckan och att det endast kommer att gå ett pågatåg i timmen. Det plötsliga beskedet innebar att ett intensivt arbete fick dras igång för att få fram ersättningstrafik i en svår tid med de stora utmaningar som pandemin för med sig. Arbetet med att laga spåren kommer att ta flera veckor enligt Trafikverket som på sin hemsida informerar om att det rör sig om en sträcka på drygt sju kilometer.

Vi närmar oss nu en stor helg med julfirande, och det här är en situation som åsamkar Skånetrafiken olägenhet. Att det finns en stor underhållsskuld i det svenska och skånska tågnätet är känt, men det avbrott i trafiken som nu sker på så kort varsel med påverkan under flera veckor är oroväckande. Frågan man ställer sig är hur det ser ut på tågnätet och om det finns fler felaktigheter som kommer att hanteras på liknande sätt med kort framförhållning som ställer verksamhet på ända. I detta fall påverkas resenärer längs Västkustbanan hela vägen från Göteborg till Malmö.

Svensk järnväg har ett bristfälligt underhåll, och nu har det skånska tågnätet, som påverkar resenärer hela vägen från Göteborg till Malmö, nått en ny nivå när planeringen för underhållet sker med så kort varsel.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern gett Trafikverket rätt förutsättningar att planera för att underhålla det skånska tågnätet för kollektivt resande?