Fråga 2020/21:958 Gängkriminalitet

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Siffror pekar på att enbart 4 av 57 mord relaterade till gängkriminalitet klaras upp helt och hållet i Polisregion Syd, där Malmö ingår. Detta konstaterar Kalla fakta. I samma program anges att inte ett enda mord har klarats upp helt och hållet i Malmö sedan 2015. En annan siffra som används är att man gått från ett uppklarande på 80 procent ner till 7 procent när det kommer till gängkriminalitet.

Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen vid Polisregion Syd säger i programmet att Sverige är sämst i klassen i Skandinavien.

I programmet får vi följa mammorna till oskyldiga ungdomar som kommit i vägen för skjutningar och vars liv slocknat vid skjutningar. Vi får också följa Fryshusets chef i Malmö då hon gör sin beskrivning av situationen för ungdomar i Malmö. I programmet filmas hennes vandring mellan gravstenar på en kyrkogård som hon benämner ”ungdomskyrkogården” då hon hänvisar till åldrar under 30 år på de ungdomar vars liv gått förlorade i gängkriminalitet. Liv som inte ska sluta på det sätt som sker i vårt land.

I programmet framkommer det tydligt att vittnen skräms till tystnad och att kriminella tagit över makten i samhället. Polisen säger sig inte ha kunnat vidta åtgärder på grund av att de saknat de verktyg som varit nödvändiga.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern beredd att skyndsamt vidta åtgärder för att bekämpa gängen och skapa trygghet för medborgarna, med hänsyn till den samhällsfara som de kriminella gängen i Sverige utsätter befolkningen och varandra för.