Fråga 2020/21:957 Studielån för studier på folkhögskolor

av Lotta Olsson (M)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Många som studerar på våra folkhögskolor har sökt denna typ av utbildning eftersom man behöver arbeta i en miljö där lärarledda lektioner i klassrum dominerar.

Diskussioner i klassrum och lärarstöd är för många grunden för att man faktiskt sökt denna studieform och en förutsättning för att lyckas med sina studier. Att som nu under covid-19-pandemin tvingas ha lektioner enbart via distans är för många inte ett alternativ.

Stängningen av våra folkhögskolor till följd av pandemin har därför varit förödande för dessa elevers studier. Många hoppar av studierna tills folkhögskolan öppnar igen. Men dilemmat kvarstår att man har tagit studielån under en tid man egentligen inte har kunnat studera på det sätt man avsett – studielån som ska betalas tillbaka av studenter och som gör att man kanske inte vågar ta mer studielån av rädsla för att inte kunna betala tillbaka eller för att hamna i en skuldfälla.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att minska de studielån som tagits för utbildning på våra folkhögskolor, där studierna bygger på klassrumsundervisning och där denna sorts undervisning ställts in till följd av pandemin?