Fråga 2020/21:956 Vårdpersonalen

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Redan i mitten av juni 2019 ställde jag i en interpellationsdebatt frågor till statsrådet kring Sveriges beredskap gällande potentiella smittor och vaccinationsstrategier. Statsrådet uttryckte att Sveriges beredskap var god och att det inte fanns något att anmärka på. Det visade sig dock vara fullständigt fel med tanke på de brister som Sverige visat sig ha under covid-19-pandemin, där flera tusen människor dött till följd av smittan. Människor fortsätter dessutom att dö och smittas på grund av den snabba smittspridningen, som regeringen ytterst har ansvar för. Regeringen vidtog nämligen inte tillräckliga åtgärder utan snarare släppte på restriktionerna i en tid då smittspridningsläget var som värst.

I en artikel i DN den 1 december hävdar statsministern att landets regioner bär ansvaret för att gamla människor på äldreboenden inte har fått den vård de har rätt till under pågående pandemi och att det inte råder någon tvekan om att så är fallet.

I den svåra tid vi befinner oss i behöver Sverige en stark ledning som är tydlig, ansvarsfull och handlingskraftig. Då är det inte klädsamt att regeringen skyller ifrån sig och letar efter syndabockar som exempelvis läkare, läkarbolag och annan vård- och omsorgspersonal som dygnet runt sedan pandemin utbröt har kämpat för att rädda liv.

Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ämnar ministern verka för att säkerställa att människor inom dessa yrkesgrupper stannar kvar i sina yrken?