Fråga 2020/21:955 Taxonomiförslagets effekter för svensk industri

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

På frågestunden den 26 november sa statsrådet Per Bolund att ”vi ska vara glada över att det nu kommer en grön taxonomi på EU-nivå”. Statsrådet sa vidare att ”det finns också en bred referensgrupp med representanter för många olika delar av näringslivet”.

Med anledning av detta går inte bilden om taxonomi ihop då energi- och industriföreträdare i en artikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Nya EU-regler hot mot vår energiförsörjning” säger sig stå väldigt ensamma när de står upp för svenska samhällskritiska intressen i Bryssel.

Författarna, Fortum Sveriges vd, Vattenfalls chef för elproduktion och Uniper Sveriges vd, tar upp det av EU-kommissionen nyligen presenterade förslaget om taxonomi.

De beskriver en helt annan bild än den som statsrådet Per Bolund gav uttryck för under frågestunden. De menar att taxonomiförslaget kommer att få skadliga konsekvenser för Sveriges vidkommande i fråga om vattenkraft och kärnkraft och förmodligen också för bioenergi. Det handlar om krav som är mer långtgående än vad som redan krävs enligt det redan befintliga EU-regelverket.

I artikeln beskrivs hur kraven kommer att vara olyckliga för vattenreglering som i ett genomförande skulle innebära att vattenkraftens förmåga att balansera kraftsystem skulle minska. Det i sin tur skulle minska mängden vind- och solkraft som kan integreras i kraftsystemet.

Kärnkraften, som är fossilfri och hållbar i omhändertagande av sitt eget avfall, ska med taxonomiförordningen klassas som ohållbar. Dessutom ska den behandlas separat i en egen lagstiftning.

Det skrivs om påtryckningar och att det innebär att det inte blir en objektiv och teknikneutral bedömning. För år 2019 redovisas i artikeln att vatten- och kärnkraft stod för 78 procent av svensk elproduktion. Det är en förödande läsning om vad som är på väg att ske för Sverige som land. Lagstiftningen om taxonomin är inne i ett slutskede för beslut, men det ligger fortfarande avgörande detaljer på bordet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vidtar statsrådet några åtgärder med anledning av det allvarliga läge för svenskt vidkommande som påtalas från industriföreträdare om de samhällskritiska intressena?