Fråga 2020/21:953 Stöd till svenska företag vid brexit

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Förhandlingar mellan EU och Storbritannien gällande brexit pågår, och avtalsläget är oklart in i det sista. Storbritannien är en av Sveriges mest betydande handelspartner, gällande både export och import. Många svenska företag är beroende av att göra affärer med Storbritannien, och en oro finns bland dessa över vad brexit kan få för konsekvenser för verksamheterna. En avtalslös brexit efterfrågas naturligtvis inte av näringslivet, men osäkerheten är stor även om ett avtal skulle komma på plats då dess innehåll är långt ifrån glasklart.

Samtidigt som förhandlingar pågår plågas många av de berörda företagen med effekterna av covidpandemin. Givet den utmanande miljö dessa företag verkar i och de oklara framtidsutsikterna menar jag att det är angeläget att regeringen gör allt som står i dess makt för att förbereda svenska företag på efterdyningarna av brexit. Detta oavsett utgång av de nu pågående förhandlingarna, eftersom behovet av goda relationer mellan våra båda länder förblir oförändrat. Det inbegriper förstås också en fortsatt välfungerande handelsrelation.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Anna Hallberg:

 

Vilka åtgärder har statsrådet vidtagit, och ämnar vidta, för att underlätta för det svenska näringslivet inför förestående brexit?