Fråga 2020/21:951 Företagare och familjeveckan

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Mitt under brinnande pandemi, när Företagssverige flaggar för att våren kommer att kantas av uppsägningar och konkurser, kommer regeringen med förslaget att införa en ny förmån för föräldrar i socialförsäkringsbalken: Familjedagspenning, i dagligt tal kallat familjeveckan.

Det är naturligtvis mycket värt för föräldrar med barn i åldrarna 4–6 år att kunna vara lediga på lov och helgdagar, men i det här läget blir det på bekostnad av skattemedel som skulle kunna användas till mer angelägna verksamheter.

När Sverige behöver fler arbetade timmar för att finansiera skola, vård och rättsväsen, aviserar regeringen i stället ett förslag som tar fullt friska och arbetsföra människor ur arbete för att kunna ta sig en extra semestervecka.

Därtill blir det på bekostnad av företagare som belastas med ökade kostnader, ökade planeringssvårigheter och en ökad kompetensbrist. Och detta i coronavirusets kölvatten där företagare redan är hårt prövade och många är oroliga för företagets fortlevnad och sina anställdas arbetstillfällen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för företagare och företag när det uppstår kompetensbrist i företaget med anledning av familjeveckan?