Fråga 2020/21:950 Smittspridning och Systembolagets öppettider

av Mats Sander (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Smittspridningen av coronaviruset ökar dramatiskt på sina håll i Sverige vilket innebär att delar av landet är i ett allvarligt läge. Sveriges invånare uppmanas i skärpta toner av regering och experter att göra så mycket som möjligt för att minska smittspridningen.

Ett sätt att minska smittspridningen är att handeln breddar sina öppettider, vilket gör det möjligt för människor att sprida sina inköp över större delar av dygnet. En breddning innebär att butiker öppnar tidigare än nu och stänger dem senare och har öppet längre tid över dygnet.

Systembolaget som monopoldetaljist av alkoholförsäljningen borde ha ett särskilt ansvar även inom detta område under den just nu pågående allvarliga coronapandemin.

Den väntande julhelgen innebär omfattande inköp av råvaror till det traditionella julfirandet, vilket omfattar även de produkter som Systembolaget har ensamrätt till försäljning av. En åtgärd som Systembolaget skulle kunna vidta för att minska risken för smittspridning är att bredda sina öppettider för att sprida försäljningen och på så sätt minska kund per ytenhet i syfte att göra det möjligt för kunderna att hålla coronasäkra avstånd. En tanke skulle kunna vara att Systembolagets butiker under pandemin har samma öppettider som övrig handel i butikerna i samma område där Systembolagets butiker är placerade.

Systembolaget har själva helt uppenbart identifierat det snart kommande problemet och vädjar till kunderna i annonskampanjer i bland annat dagspressen med rubriken ”Kan vi hjälpas åt i jul?” Sedan följer texten: ”Tillsammans gör vi ditt besök så tryggt som möjligt. Bestäm i förväg vad du ska handla, välj en tid när färre besöker oss och kom ensam till butiken. Så minskar vi köer och smittspridning.”

Min fråga till socialminister Lena Hallengren lyder därför:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att Systembolaget ska kunna bredda sina öppettider för att ytterligare minska risken för smittspridning?