Fråga 2020/21:949 Ringa nedskräpning

av Mats Sander (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nedskräpning skapar otrygghet i stadsmiljön och människors närområden, påverkar djurlivet negativt och förgiftar haven. Nästan all nedskräpning är i dag förbjuden.

Dock är det i praktiken mer eller mindre fritt fram att slänga småskräp, till exempel fimpar, snus och tuggummi var som helst. Det heter ”ringa nedskräpning”, är inte straffbart och innebär inga påföljder. För att dömas till böter för att ha skräpat ned krävs det att man kastat större saker. Det kan exempelvis handla om ölburkar, engångsgrillar och glas. För vissa allvarliga fall av nedskräpning kan dessutom fängelse utdömas.

Förra året stod småskräpet i form av cigaretter och snus för nästan 80 procent av all nedskräpning i stadsmiljön. Skräpet hamnar ofta i dagvattenbrunnar och rinner vidare ut i havet. Cigaretterna innehåller farliga ämnen som sprids i naturen och även plast som tar mycket lång tid att bryta ned.

För att ytterligare minska nedskräpningen i syfte att nå positiva effekter för såväl människor som miljö skulle troligen någon form av sanktion även för denna nedskräpning vara verkningsfull.

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson lyder därför:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska den ringa nedskräpningen?