Fråga 2020/21:946 Skydd av djur i människans tjänst

av Elin Lundgren (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Många djur finns i dag i samhällets tjänst. Det gäller exempelvis polishästar och hundar inom polis, tull och försvar. Efter en lagändring relativt nyligen har djur i polisens tjänst fått ett starkare skydd. Det är mycket bra. Djur är aldrig att jämföra med döda ting. Den tiden är förbi då vi trodde att djur saknar känslor eller inte kan känna smärta.

Dock kvarstår djur som verkar i andra delar av samhället. De borde också få detta skydd. Det gäller till exempel hundar som gör samhällsviktiga uppdrag som väktarhundar, tullhundar och militärhundar.

När konfrontation där uppstår och djur skadas med flit så räknas det som att gå på en pryl. Det saknas incitament att bete sig väl mot djuren, och risken blir förhöjd för djuren att råka illa ut när de gör vad de kan för att bistå oss människor.

När vi använder djuren är vi också skyldiga att göra det vi kan för att skydda dem, oavsett var i samhället de hjälper oss.

Jag har förstått att det i utredningen Ett förstärkt straffrättsligt skydd för vissa samhällsnyttiga funktioner och några andra straffrättsliga frågor eventuellt finns ett utrymme för frågan, och därefter möjligen skarpa förslag.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att agera för att fler djur i människans tjänst får ett skarpare skydd i lagen?