Fråga 2020/21:944 Höjda skatter i kommuner och regioner

av Anne Oskarsson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sveriges kommuner och regioner har under en längre tid fått alltmer ansträngd ekonomi. Det har skett särskilt mot bakgrund av att staten lämnat över ansvaret för att ta hand om stora volymer nyanlända migranter. För att hantera situationen har staten skjutit till mer pengar till kommunsektorn.

Samtidigt varnar nu ekonomer på organisationen Sveriges Kommuner och Regioner för att de pengar som har erhållits av kommunerna ändå inte kommer att räcka. Som lök på laxen har dessutom vissa kommuner mycket höga kommunalskattesatser. Redan nu dras uppåt 35–36 kronor per varje intjänad hundralapp från vanliga löntagares helt normala inkomster. Det är skattesatser som dessutom med stor sannolikhet ser ut att behöva höjas ytterligare i framtiden om inte en tydlig förändring kommer till stånd. Även om kommunerna skulle utöka sina nedskärningar av utgifterna och den politiska prioriteringen fick mer sans och balans är risken stor att vissa kommuner får höja kommunalskattesatsen till nivåer uppåt 40 kronor per hundralapp. 

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson blir därför följande:

Hur ser finansministern på den ekonomiska situationen i kommunsektorn ur ett skatteperspektiv, och anser ministern att det finns någon smärtgräns för hur hög kommunalskatt en vanlig löntagare rimligen kan betala, eller avser ministern att vidta några åtgärder?