Fråga 2020/21:942 Myndigheternas efterlevnad av tidsgränsen vid avverkningsanmälan

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Så här står det på Skogsstyrelsens hemsida: ”Som skogsägare är du skyldig att anmäla avverkning till Skogsstyrelsen senast sex veckor innan avverkningen påbörjas om området är minst 0,5 hektar. Sex veckor är den tid vi på Skogsstyrelsen behöver för att kontrollera att reglerna i lagstiftningen följs och om det finns något som behöver skyddas inom området.” 

”Om du inte hör något från oss kan du börja avverka sex veckor efter det att vi har fått din anmälan. Om alla uppgifter inte finns med i din anmälan kan du behöva komplettera den innan sexveckorsperioden börjar räknas.”

Detta är en tydlig regel och ska självklart följas av Skogsstyrelsen och Sveriges andra myndigheter som kan bli inblandade. Sex veckor är en lång tid, och inom den tiden borde samhället med god marginal kunna vara klar med sin bedömning.

Trots detta är det många skogsägare som drabbas av att tiden för godkännande för avverkningen blir längre än sex veckor, vilket är helt orimligt. Det finns också fall som har tagit uppemot 23 veckor och där två statliga myndigheter, Skogsstyrelsen och länsstyrelsen, inte har kommit överens om vad skogsägaren får göra.

Om det uppstår problem mellan två myndigheter i Sverige är det ju knappast rimligt att det är skogsägaren som ska hamna i kläm och drabbas av otydliga besked.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga till statsrådet Jennie Nilsson:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att gränsen för sex veckor vid avverkningsanmälan verkligen efterlevs av Sveriges myndigheter?