Fråga 2020/21:938 Restaurangbranschen och skatt på engångsartiklar

av Johan Hultberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 12 september 2019 tillsatte regeringen en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag om skatt på engångsartiklar. Grundförslaget är att skatt skall betalas med hela 5 kronor per mugg och med 7 kronor per livsmedelsbehållare. Den föreslagna skatten kommer alltså innebära mycket stora kostnadsökningar för företag som säljer mat och dryck för avhämtning. Det är en kostnadsökning som berörda företag knappast har möjlighet att övervältra på konsumenterna, utan kostnadsökningen kommer ytterligare att minska marginalerna i en redan extremt pressad bransch. På grund av coronapandemin och de skärpta rekommendationerna liksom särskilda begränsningar som gäller för restaurangbranschen, med bland annat förbud att sälja alkohol efter kl. 22.00, är denna mycket viktiga näring i akut kris. Nu läggs varsel, företag går i konkurs, drömmar och livsverk slås i spillror och dörren in på arbetsmarknaden stängs för många, inte minst unga.

Redan före coronapandemin var förslaget om skatt på engångsartiklar en dålig idé. Förslaget har mycket liten och tveksam miljöeffekt samtidigt som genomförandet av förslaget skulle vara ett hårt slag mot restaurangbranschen och riskera att snedvrida konkurrensen med industriföretag, som inte behöver betala skatt på till exempel en färdig lunch. Om regeringen går vidare med förslaget vore det faktiskt att beskriva som en spark mot företag som nu går på knäna eller redan ligger.

Mot bakgrund av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Är finansministern beredd att ge besked om att hon backar från sitt besked om att införa en ny skatt på engångsartiklar?