av Eric Westroth (SD)
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
En grundläggande princip är att skatt ska betalas utifrån gällande skattelagstiftning. En skuldränta på skattekontot finns därför i syfte att tydliggöra incitamentet att reglera sin skatteskuld. För en privatperson har kostnadsräntan på skattekontot två nivåer.
Den låga räntan gäller vid
Den höga räntan används
Den låga räntan är densamma som den så kallade basräntan, vilken fastställs av Skatteverket och som för närvarande är 1,25 procent. Den höga räntan är basräntan med ett tillägg om 15 procentenheter. Summerat blir den höga räntan hela 16,25 procent, vilket är en relativt hög ränta vid jämförelser på räntemarknaden.
Den höga räntan bidrar till att skattekontot inte skall fungera som en tillfällig kredit utan snarare skall skapa incitament för att så snart som möjligt betala sin fastställda skatteskuld. Det kan normalt sett finnas en rimlighet i det, men 2020 är inte ett vanligt år, utan många privatpersoner har fått radikalt försämrade privatekonomiska förutsättningar. Tyvärr har den pågående coronapandemin också försämrat möjligheterna för många privatpersoner att i tid kunna reglera sin skuld på skattekontot.
Som företagare kan man i vissa fall och för en tillfällig tidsperiod ansöka om anstånd med en skatteinbetalning om det finns en tillfällig oförmåga att betala på grund av följderna av coronaviruset.
Därför vill jag ställa följande fråga till finansminister Magdalena Andersson:
Anser finansministern att det finns anledning att tillfälligt ge privatpersoner möjlighet att ansöka om ett anstånd med skatten, alternativt justera den höga kostnadsräntan på skattekontot, för att ge privatpersoner i ekonomiskt trångmål en respit eller en mer rimlig kostnadsränta på sin förfallna skatteskuld, och vidtar ministern några åtgärder?