Fråga 2020/21:931 WHO och Taiwan

av Johan Hultberg (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Taiwan har under lång tid önskat bli inkluderat i Världshälsoorganisationens (WHO:s) arbete. Dessvärre utestängs landet fortfarande, vilket förklaras av Kinas starka motstånd och stora påverkan.

Vi är många riksdagsledamöter som under lång tid har efterlyst ett starkare engagemang från Sverige och EU till stöd för Taiwans högst legitima önskan att åtminstone få bli observatör i WHO. I svar på tidigare frågor om Taiwans deltagande i WHO har såväl utrikesministern som socialministern framfört att både Sverige som EU har ett intresse av att Taiwan deltar i internationella organisationer och att man vill finna praktiska lösningar för hur Taiwan ska kunna inlemmas i WHO:s arbetet. Dessa försök har hittills misslyckats. Någon positiv utveckling kan inte skönjas. Tvärtom. Därför måste Sverige och EU nu höja sina röster och mer handfast agera till stöd för Taiwan och för att säkerställa att WHO inte sitter i knät på Kina.

I maj ägde den 73:e World Health Assembly (WHA73) rum, och i november återupptogs sessionen. Under mötet nu i november avbröt en av ordförandena vid mötet talare som berömde Taiwan för deras framgångsrika arbete under coronapandemin och som uttryckte att Taiwan borde få lov att delta i WHO:s arbete. Om detta har bland annat Focus Taiwan rapporterat. Dessutom ska kommentarer där Taiwan nämndes ha blivit borttagna från WHO:s Facebooksida.

Detta är mycket allvarligt och något som den svenska regeringen måste reagera på. Sverige är en av WHO:s största bidragsgivare. För 2020 har Sverige aviserat att man har för avsikt att bidra med 480 miljoner kronor samt därutöver med 40 miljoner till WHO:s särskilda krishanteringsfond. Sveriges stora bidrag kan inte vara kravlösa utan måste följas av tydliga krav om att WHO respekterar grundläggande demokratiska principer.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer ministern att agera utifrån uppgifterna om att talare som på World Health Assembly i november uttryckt stöd för Taiwan avbrutits samt att kommentarer där Taiwan nämnts blivit borttagna från WHO:s Facebooksida?