Fråga 2020/21:928 Åtgärder på skatteområdet för livsmedelsförsörjningen

av David Lång (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel har minskat kraftigt sedan 1980-talet. Då kunde vi producera närmare 100 procent av Sveriges behov av baslivsmedel, till skillnad från dagens cirka 50 procent. Under kalla krigets dagar hade vi dessutom stora beredskapslager att ta ur i händelse av handelsblockader eller produktionsstörningar. Dessa lager har avvecklats i den naiva tron att vi för all framtid kommer att åtnjuta fred och fri handel. I dag har många av oss kommit till insikten att oroligheter i vår närhet inte är uteslutna. Coronapandemin har dessutom lärt oss att störningar i den fria handeln, även inom EU, kan orsakas av helt andra skäl än militär aggression. 

En av anledningarna till vår ständigt sjunkande produktionskapacitet av livsmedel är det svenska skattesystemet. Detta är anpassat till större företag kring våra storstäder och tar ingen hänsyn till förutsättningarna på landsbygden. Därtill är livsmedelsproducenterna utsatta för en global konkurrens från producenter med helt andra skattesystem och helt andra lagar beträffande djurhållning och bekämpningsmedel. Detta innebär att marknaden inte kan garantera Sveriges livsmedelsförsörjning med nu gällande skattesystem. Antingen måste livsmedelsproduktionen undantas från marknadens villkor eller också måste skattesystemet förändras för att göra svensk livsmedelsproduktion internationellt konkurrenskraftig. Vi har nu bevittnat en pandemi där ekonomin i flera avseenden lamslagits. Det påminner oss om behoven av att ha beredskap och en livsmedelsförsörjning som gör Sverige mindre sårbart. 

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta på skatteområdet för att garantera livsmedelsförsörjningen i Sverige?