Fråga 2020/21:923 Åtgärder i förhållande till Frontex

av Christina Höj Larsen (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

New York Times rapporterade nyligen om att en svensk besättning som bistår EU:s gränspolismyndighet Frontex på Medelhavet pressats att inte rapportera om att grekisk kustbevakning olagligen fört tillbaka migranter till Turkiet. Händelsen ska ha ägt rum utanför grekiska Chios i oktober i år. Grekisk kustbevakning ska, i strid med internationell rätt, ha fört tillbaka migranter och sjösatt dem i en båt på turkiskt vatten utan att de fått möjlighet att pröva sina asylskäl.

Avslöjandet i New York Times bygger på dokument som tidningen kommit över och som visar att tjänstemän inom Frontex pressade den svenska besättningen att inte rapportera vidare vad man sett. Enligt New York Times ska svenskarna ändå ha fört uppgifterna vidare och även ha rapporterat om själva påtryckningen. Händelsen utreds av Frontex, men uppgifterna stärker den kritik som tidigare riktats mot myndigheten, att den inte bara känt till utan också varit involverad i försök att hindra människor från att söka asyl. Denna kritik har bland annat lyfts efter att tyska Der Spiegel presenterat bevis för att Grekland systematiskt sätter folk i båtar för att föra dem tillbaka till Turkiet och att Frontex känner till det.

Ett internt dokument från Frontex som tidningen publicerat visar hur Frontex detaljerat dokumenterar när den grekiska kustbevakningen mitt i natten kör ut ett trettiotal migranter till turkiskt vatten, sätter dem i en gummibåt utan motor och kör därifrån. Anklagelserna föranledde ett extrainsatt möte tidigare i november där Frontex lovade att förbättra sitt arbete, dock utan att medge några övertramp. Också den grekiska regeringen förnekar att man bryter mot några lagar och hävdar att man bara utövar sin rätt att skydda sina gränser.

Den svenska besättning som rapporterade övergreppen och de påtryckningar de utsatts för förtjänar stöd. Den svenska regeringen måste tydligt stå på deras sida såväl som på asylrättens och de utsatta asylsökandenas sida.

Mot denna bakgrund vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att Frontex värnar asylrätten i alla delar av sin verksamhet?