Fråga 2020/21:921 Digitaliserad fastighetsbildning

av Larry Söder (KD)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Lantmäteriet lämnade nyligen över rapporten Effekter av en digitaliserad fastighetsbildning.

Med digitaliseringen och de möjligheter som framkantsteknologier erbjuder förväntas självservicen öka, och därmed förmågan att skapa egna och mer fullständiga ansökningar. Det finns redan nu kunder som kan lämna in fullständiga underlag med inmätningar, koordinatsatta gränser och utredningar av rättigheter i en digital ansökan. Men såväl tekniska och verksamhetsmässiga begränsningar som juridiska hinder gör att det inte är möjligt för någon annan än Lantmäteriet att utföra vissa delar av förrättningarna.

Av rapporten från Lantmäteriet framgår nyttorna med en digitalisering av fastighetsbildningsverksamheten, nämligen förbättrad kunddialog, ökad andel korrekta och kompletta ansökningar, obrutet digitalt informationsflöde, ökad transparens, ökad förutsägbarhet och enhetliga processer. 

För oss framstår en digitalisering av fastighetsbildningsverksamheten som en prioriterad fråga för att förbättra och effektivisera. Men utmaningarna är flera, bland annat behovet av underlag med god och känd kvalitet, vilket omfattar bland annat registerkarta, samt den juridiska utvecklingen som är omfattande och tidskrävande.

Digitaliseringen har stora ekonomiska vinster för samhället, men andra vinster är att det går att hantera fler ärenden samt mer korrekt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Bolund:

 

Vilka initiativ avser statsrådet och regeringen att vidta med anledning av Lantmäteriets rapport?