Fråga 2020/21:916 Lysekilsbanans framtid

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Om inget görs kommer vi om ett år att förlora ytterligare en regional bana på grund av Trafikverkets prognosstyrning i stället för målstyrning. Prognoserna har kontinuerligt slagit fel, och tågresandet har ökat mer än Trafikverket uppskattat. Ändå fortsätter man att använda ett verktyg som inte är ändamålsenligt och ofta till och med felaktigt. När människor har möjlighet att välja och har tillgång till väl fungerande tågtransporter väljer många tåget, då det är bekvämt, snabbt, säkert och effektivt. Att vi dessutom har ett klimatnödläge då vi behöver bygga ut de klimatsmarta alternativen snarare än riva dem har väl inte gått någon förbi.

I dag körs inga tåg på Lysekilsbanan. Trafikverkets styrelse tog 2018 beslut om att underhållet skulle upphöra i december 2018, efter att i ett antal år ha eftersatt detsamma till dess att banan nästan inte var funktionell, med målet att lägga ned den. Banan ska ligga i träda i tre år innan en slutlig nedläggning, och nu har två år gått. I remisshanteringen som föregick Trafikverkets beslut var både länsstyrelsen, flera kommuner och Försvarsmakten negativa till en nedläggning av banan. Det finns en stor investering i Lysekilsbanan från tidigare generationer som, när ”karenstiden” går ut om ett år, helt försvinner. En reinvestering skulle innebära betydligt lägre underhållskostnader än tidigare och en effektivare bana som blir attraktiv för resande och godstransporter. Banan har regionalpolitisk betydelse för både hamnen, företagen i Lysekil och människors pendlande, och det finns ett stort intresse från flera aktörer av att använda banan för både gods- och persontrafik. Den är viktig för hela Fyrbodal, inte minst med tanke på ett näringsliv i omvandling och de stora investeringar som planeras och som är helt beroende av att järnvägssträckan finns kvar och fungerar.

Regeringen säger sig vilja att hela Sverige ska leva, och det pratas om regionförstoringar, men det syns inte i den praktiska politiken, inte minst när det gäller de regionala järnvägarna som på många ställen är grundläggande för en orts överlevnad och utveckling.

Mot bakgrund av detta borde det göras en ny utredning där hänsyn till fyrstegsprincipen, klimatmål, regionförstoring och investeringsplaner tas samt remissinstanser och intressenter faktiskt lyssnas på.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att det ska göras en ny utredning, utifrån målsättningar om utsläppsminskningar och om att hela Sverige ska leva, gällande nedläggningen av Lysekilsbanan?