Fråga 2020/21:915 Framtiden för Bohusbanan och Strömstad

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Coronapandemin har slagit hårt mot näringslivet i hela Sverige. I Strömstad har krisen slagit extra hårt då kommunen är beroende dels av att norrmännen handlar där, dels av besöksnäringen. Arbetslösheten skenar i spåren av den norska gränsstängningen, och ingen vet om handeln kommer att återgå till det som gällde före pandemin, inte minst mot bakgrund av att Norge vill behålla handeln inom sina gränser.

Norra Bohusbanan är i dåligt skick eftersom Trafikverket prioriterar bort underhåll av många regionala banor trots att de är så viktiga för många delar av landet. En del av lösningen för Strömstad är att rejält förbättra möjligheterna till pendling till och från kommunen. Här kommer Norra Bohusbanan in. Den har i dag en så dålig standard att den inte riktigt är att räkna med som en pendlingsmöjlighet till Uddevalla eller Göteborg, och den måste därför åtgärdas. Det finns anledning att dra paralleller till det stödpaket som Trollhättan fick när Saab lade ned sin verksamhet. Det finns en samstämmig uppfattning om att en stor och viktig del i stödet i Trollhättan var utbyggnaden av vägen och järnvägen söderut, som i dag är ett viktigt pendlingsstråk åt båda håll. I dag har Strömstad samma behov.

Norra Bohusbanan har stor potential både för pendling och för godstransporter. Det är hög tid att rusta upp den innan kapitalförstöringen blir ännu mer omfattande – ju längre vi väntar, desto dyrare kommer det att bli. I rådande klimatnödläge har vi inte råd att medvetet vanvårda järnväg så att vi förlorar även de banor som fortfarande finns kvar. Vänsterpartiet har i budgetförslag föreslagit extra riktade ekonomiska medel för att rusta upp just dessa eftersatta banor.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att se till att Trafikverket, i enlighet med klimatmålen och målet att hela Sverige ska leva, rustar upp Norra Bohusbanan?