Fråga 2020/21:911 Sveriges stöd till avradikaliseringen av Daishmedlemmar

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det kurdiska självstyret i norra Syrien har varit tydligt med att man inte på egen hand kan ansvara för att avradikalisera alla de kvinnor och män som tidigare varit medlemmar i Daish och som nu befinner sig i läger som al-Hol. I en intervju med Ekot den 29 november uttrycker den kurdiske generalen Mazloum Abdi hur kurderna känner sig övergivna i världen i det ideologiska kriget mot terrorsekten.

Det kurdiska självstyret arbetar däremot redan med avradikalisering, och man har planer på att bygga 16 nya center för detta i norra Syrien.

De flesta kvinnor från EU-länder, däribland Sverige, har flyttats eller ska flyttas från al-Hol till Roj-lägret, och man har planer på att ett av avradikaliseringscentren ska byggas i närheten. Den 24 november rapporterade Sveriges Radio om att ett Skypemöte samma dag skulle äga rum mellan representanter för det kurdiska självstyret och utrikesminister Ann Linde. Syftet från kurdiskt håll var att vädja om stöd från EU för centret.

Sverige är medlem i den globala koalitionen mot Daish. Koalitionens mål är bland annat att hindra människor runt om i världen från att ansluta sig till terrorsekten. Sveriges deltagande måste innebära konkret handling. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt bidrar ministern och Sveriges regering till det kurdiska självstyrets arbete med avradikalisering av de män, kvinnor och barn som varit medlemmar av Daish?