Fråga 2020/21:910 Gränsöverskridande samarbete mot manipulation av sport

av Per-Arne Håkansson (S)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Det meddelades i dagarna att regeringen tillsatt en utredare för att stärka arbetet mot olagligt spel och matchfixning. Utredaren ska fungera som en länk mellan de myndigheter som behöver samarbeta i frågorna.

Vid en presskonferens nyligen betonades att flera olika myndigheter behöver involveras i arbetet för att bekämpa den illegala verksamheten. Detta är en välkommen insats.

Matchfixning är i dag ett stort och utbrett problem i idrottsvärlden; det växer och omsätter för varje år alltmer pengar. Att komma till rätta med detta är extremt viktigt, både internationellt och i Sverige. Inte bara för att det handlar om att bekämpa brott, utan för att matchfixning strider mot hela idrottens idé. Det handlar om både elit och bredd. I många fall är de nivåer som är precis utanför den främsta eliten väl så utsatta.

Detta gör att tillit och trygghet till svenskt föreningsliv kan komma att ifrågasättas, även om merparten sköts på ett exemplariskt sätt.

Matchfixning definieras av idrottsrörelsen själv som ett av de absolut största hoten mot den seriösa idrotten. Även i Sverige får vi allt oftare rapporter om misstänkt matchfixning. Under det senaste året har flera fall uppmärksammats i medier och är föremål för utredning.

Svaret på denna kriminalitet och idrottsförstörelse ligger till stor del i internationellt samarbete och koordinering. Om detta har undertecknad tidigare också lämnat en motion. Det understryks också av Europol. Sverige har i många år varit i frontlinjen i kampen mot annan manipulation av sport – då gäller det arbetet mot dopning och framväxten av Wada. På samma sätt som med dopning kan ingen lösa denna uppgift på egen hand. Det krävs samarbete.

I september 2014 var konventionen färdig i Europarådet och man öppnade för länder att ansluta sig. Medan Danmark, Norge och Finland tidigt valde att ansluta sig valde Sverige att stå utanför.

Efter regeringsskiftet på hösten uttalade dåvarande idrottsministern att Sverige skulle skriva under konventionen mot manipulation av sport. När konventionen var färdig i september 2014 valde 15 länder att omedelbart skriva under, och sedan dess har ytterligare länder anslutit sig. Detta handlar om en kamp mot organiserad brottslighet, mot penningtvätt och mot idrottsförstörelse.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Hur ser ministern på möjligheterna att ingå i Europarådets konvention mot manipulation av sport och därigenom kunna motverka matchfixning och har ministern för avsikt att agera för att Sverige ska anslutas?