av Tobias Andersson (SD)
till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Jag har tidigare, både i en skriftlig fråga och i en interpellation, frågat Ibrahim Baylan när regeringen avseratt återkomma med de nya målen för förenklingspolitiken. Detta eftersom regeringen bröt mot praxis genom att utelämna dessa i sin budgetproposition. Ett agerande som förvärras av att strukturförändringar på regelförenklingsområdet vore en välbehövd återstartsåtgärd som skulle underlätta för det hårt ansatta näringslivet att ta sig ur pandemikrisen.
I svaret på min skriftliga fråga (2020/21:131) svarade näringsministern den 6 oktober att ”de nuvarande målen för förenklingspolitiken löper ut under 2020” och att ”de nuvarande målen för förenklingspolitiken kommer vara styrande för regeringens arbete på området till dess nya mål beslutats”.
Personligen finner jag att dessa båda uttalanden riskerar att stå i konflikt med varandra. Inte minst eftersom ingenting tyder på att regeringen kommer att lyckas återkomma till riksdagen med nya mål för förenklingspolitiken för att de ska kunna bli gällande före årsskiftet. För att bringa klarhet i detta hade jag en interpellationsdebatt (2020/21:50) med näringsministern den 23 oktober. Tyvärr blev jag inte klokare av den, utan näringsministern skyllde endast regeringens brister på pandemin och kunde efteråt inte ens ge klart besked på i vilket format – än mindre när – regeringen ämnar återkomma till riksdagen med nya mål för förenklingspolitiken.
Givet att året löper mot sitt slut och att det ännu inte finns några nya mål för förenklingspolitiken i sikte önskar jag nu aktualisera frågan. Det ovan citerade svaret från statsrådet innebär att de nuvarande målen gäller till den sista december i år, alternativt att de kan gälla längre än så om vi inte hunnit besluta om nya mål. Svaret öppnar med andra ord upp för både och, men jag menar att det vore önskvärt att veta vad som gäller.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:
Om regeringen inte lyckas få nya mål för förenklingspolitiken på plats före årsskiftet, fortsätter då de nuvarande målen att gälla tills vidare?