Fråga 2020/21:905 De nya målen för förenklingspolitiken

av Tobias Andersson (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Jag har tidigare, både i en skriftlig fråga och en i interpellation, frågat Ibrahim Baylan när regeringen avser att återkomma med de nya målen för förenklingspolitiken. Detta eftersom att regeringen bröt mot praxis genom att utelämna dessa i sin budgetproposition. Ett agerande som förvärras av att strukturförändringar på regelförenklingsområdet vore en välbehövd återstartsåtgärd som skulle underlätta för det hårt ansatta näringslivet att ta sig ur pandemikrisen.

Varken i svaret på min fråga (2020/21:131) eller under vår interpellationsdebatt (2020/21:50) kunde näringsministern bringa klarhet om i vilket format, än mindre när, regeringen ämnar återkomma till riksdagen med förslag om nya mål för förenklingspolitiken. I stället skyllde näringsministern sina och regeringens brister på pandemin.

Nu har två månader passerat sedan svaret på min skriftliga fråga och ännu har ingenting skett, varför det ter sig ytterst osannolikt att regeringen återkommer med förslag om nya mål för förenklingspolitiken detta år. Utöver att det då är oklart huruvida de nuvarande fortsätter att gälla eller om vi står utan – näringsministern har insinuerat både och – innebär det ett svek mot näringslivet som lämnas undrande.

För att underlätta en återhämtning för näringslivet efter pandemin krävs strukturförändringar som möjliggör detta, inte bara stimulanser. Här fyller regelförenkling en viktig funktion för att minska den administrativa bördan och kostnaden för näringsidkarna. Därför är det bekymmersamt att näringsministern nedprioriterar regelförenklingsarbetet genom att nonchalant undvika att få nya mål för förenklingspolitiken på plats.

Naturligtvis har regeringen fullt upp som en konsekvens av pandemin, men det är ingen ursäkt då även regelförenkling kan anses utgöra en viktig krisåtgärd. Underlag med goda förslag om ingången för de nya målen har dessutom sedan länge funnits framställda.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

När och i vilket format kommer ministern att återkomma till riksdagen med förslag om nya mål för förenklingspolitiken?