Fråga 2020/21:897 Fehmarn Bält-förbindelsen

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Glädjande nog rycker förverkligandet av en fast förbindelse över Fehrman Bält allt närmare. En tunnel och en etablerad förbindelse med en 18 kilometer lång motorväg och järnväg beräknas stå färdig 2028.

Det är ett betydande infrastrukturprojekt som har alla förutsättningar att förändra livet på ett positivt sätt i Nordeuropa. De goda erfarenheterna av Öresundsbron visar att den här typen av satsningar binder samman ekonomier och folk samt ökar den regionala integrationen. Tiden för människor och gods att färdas mellan Sydsverige och de norra delarna av Tyskland kommer att påtagligt minska. Hamburgs betydelse för Norden kommer att öka. Det finns all anledning att anlägga ett strategiskt grepp kring vad detta kommer att betyda för människor, näringsliv, kultur, högre utbildning och forskning – men även hur den bristande språkförståelsen i tyska kan utgöra ett hinder eller i vart fall försvårande omständighet.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att vidta eller initiera någon strategisk genomlysning av möjliga konsekvenser och fördjupat utbyte mellan Sverige och Tyskland som effekt av att en fast förbindelse över Fehmarn Bält står färdig 2028?